FbPixel
Ingatlan

Jövőbemutató FM megoldások a költség-, idő- és energiaoptimalizálásért

Jövőbemutató FM megoldások a költség-, idő- és energiaoptimalizálásért

Az innovatív technológiákkal új időszámítás kezdődhet a takarító- és létesítményüzemeltetési ágazatban. Az új technológiákkal könnyebb a járvány okozta kritériumoknak megfelelni, miközben a megtérülés is javul.

A COVID-19 rámutatott a takarító- és FM szakma gyenge pontjaira, elavult módszereire. Az eddig elégséges karbantartási és biztonsági eljárások nem fenntarthatók többé. Hogy az épületek a folyamatosan változó körülmények között továbbra is jól működjenek, át kell szervezni a folyamatokat, és hosszú távon elkerülhetetlen a modernizálás.

Új feladatok: kockázatfelmérés, költségelemzés

Hamar világossá vált, hogy a létesítményüzemeltetőknek újra kell gondolniuk a takarításra és fertőtlenítésre vonatkozó eljárásaikat, és olyan új feladatokra kell összpontosítaniuk, mint például a kockázatfelmérés, a szükséges változtatások feltérképezése és a költségvetés újratervezése.

Egyensúlyozni kell a szükségletek között, megfelelni az új előírásoknak, ami sok esetben több szakembert igényel, valamint optimalizálni a gépészeti beruházásokat és a költségkeretet. A korszerű technológiák segíthetnek ezeken a területeken. Melyek ezek?

Az épület kihasználtságának monitorozása

Ma már elérhetők olyan technológiák, amelyek segítségével folyamatosan figyelhető egy adott létesítmény aktuális kihasználtsága. Ez egyszerűsíti az egy helységben tartózkodók számának ellenőrzését, így könnyebb a fizikai távolságtartás szabályainak betartatása.

Egy ilyen rendszer a takarítási igények felmérésében is nagy segítség, hiszen a szobák vagy mosdók kihasználtságáról azonnali adatokat kaphat a személyzet. A helységek kihasználtságáról és tisztaságáról jól elemezhető adatokat gyűjt a rendszer, így a takarítási ütemterv is könnyebben kialakítható.

Érintésmentes megoldások

A megfelelő, akár arcfelismeréssel vagy kézmozdulat érzékelésével ellátott kamerarendszer kiépítése segít az automatizált és érintésmentes beléptetés kialakításában. Ez nemcsak a személyes munkakörnyezetet, de a közösségi helységek (konyha, tárgyalók, stb.) és a mosdók használatát is biztonságosabbá teszi.

IP-hangszórók használata

Az audio megoldások megkönnyítik a kommunikációt az épület használóival és a takarító személyzettel is. A hangszórók a térfigyelő kamerákkal kombinálva hatékony, akár automatizált segítséget nyújthatnak a könnyebb információátadáshoz, például:

  • tájékoztathatók a bérlő cég dolgozói, hogy mikor, melyik helyiségben zajlik takarítás, vagy figyelmeztetések adhatók, ha túl sokan tartózkodnak egy szobában
  • valós idejű vagy ütemezett jelzésekkel értesíthetők az épület különböző területein dolgozó takarító kollégák arról, mikor kell egy helyiséget takarítani.

Működőképes távfelügyelet

A korszerű felügyeleti rendszereknek köszönhetően a létesítményüzemeltetők az épületekben zajló folyamatokat akár távolról, párhuzamos munkafolyamatokként is zökkenőmentesen kezelhetik. Megvizsgálhatják a higiéniai állapotokat, felmérhetik a szükséges teendőket, és a személyzettel is kommunikálhatnak.

A legújabb technológiák tehát a szakma számos aktuális, hatékonyságot érintő problémájára megoldást nyújthatnak. És bár ezek a beruházások költségesnek tűnhetnek, eredményességük és gyors megtérülésük vitathatatlan.

AMH
48 cikk