FbPixel
Épületüzemeltetés

Az irodaházakban elfolyó energia – Így csökkenthető a láthatatlan pazarlás

Az irodaházakban elfolyó energia – Így csökkenthető a láthatatlan pazarlás

Mivel az energiaárak minden eddiginél gyorsabban emelkednek, a vállalkozásokra hatalmas pénzügyi nyomás nehezedik, hogy ahol csak lehet, spóroljanak. Az irodákban rengeteg energia, vagyis pénz folyik el szinte láthatatlanul, ráadásul olyankor is, amikor bent sem vagyunk!

A vállalati energiafogyasztás az egekben

A járvány idején még üresen álló irodaházak mára ismét megteltek a munkavállalókkal. Ezzel együtt pedig az energiafelhasználás és a környezetterhelés is megnőtt. S bár a legtöbb döntéshozó saját bevallása szerint aktívan tesz ennek csökkentése érdekében, a brit BRITA VIVREAU által készített felmérésben megkérdezett vezetők 45 százaléka rendszeresen bekapcsolva hagyja asztali számítógépét, laptopját, az irodai nyomtatót, fénymásolót, stb. 65 százalékuk pedig nincs tisztában azzal, mennyi energiát használnak ezek a berendezések készenléti üzemmódban.

A nyáron közzétett kutatás eredményei azt igazolják, hogy a vállalatok az irodákban folyó láthatatlan pazarlást könnyen csökkenthetik már pusztán azzal is, ha az irodai berendezéseket nem hagyják „standy-by”, vagyis készenléti üzemmódban a munkanap és munkahét végén, hanem kikapcsolják azokat.

Ambiciózus tervek és nehezítő körülmények

További figyelemre méltó adat azonban, hogy a cégvezetők - akikre a példamutatásban is fontos szerep hárul - 72 százaléka rendelkezik az energiafelhasználás és az általános környezeti hatás csökkentésére kitűzött céllal és 86 százalékuk gondolja úgy, hogy vállalkozása többet tehet a környezetterhelés csökkentése érdekében.

A kutatásban részt vevő vállalkozások 66 százaléka aktívan tesz az energiafelhasználásának csökkentéséért a következő öt évben, 40 százalékuk pedig olyan tréningeket szervez, ahol munkatársak arról tanulhatnak, hogyan tegyék fenntarthatóbbá a munkahelyi mindennapokat.

A jelentésből az is kiderült, hogy a vállalatok a környezetvédelmi törekvéseikkel szemben a fő akadályokat a büdzsé (66%), az idő (42%) és a csapat erőforrásainak (29%) hiányában látják. A válaszadók 21 százalékánál egyszerűen ez nem prioritás.

Addig nem kötelező, míg nincs aki ellenőrizze?

A laptopok és számítógépek (42%), nyomtatók (28%), légkondicionálók és légtisztítók (34%), valamint a TV-képernyők (23%) és a mikrohullámú sütők (21%) mind kiváló példái szükségtelenül bekapcsolva hagyott berendezéseknek.

A munkatársak 25 százaléka hagyja készenléti-módban ezeket a berendezéseket. Az indok az esetek 18 százalékában egyszerűen a kényelem - egyszerűbb bekapcsolva hagyni, mint bajlódni a kikapcsolással. 16 százalék számára túl hosszadalmas, mire egy-egy gép leáll, 10 százalékuk pedig azért nem törődik vele, mert nincs, aki ellenőrizze.

Többet számít, mint gondolnánk!

Egy 50 számítógépes kisvállalkozásban, ha mindegyik gépet készenléti üzemmódban hagyják napokig, ez évi 5840 kWh energiát jelent. Ezen felül, ha egy irodában akár csak két fénymásoló is készenléti állapotban van minden nap, ez évente 2137 kWh villamos energiát emészt fel szükségtelenül – mutat rá a jelentés.

Chris Dagenais, a BRITA VIVREAU UK vezérigazgatója hangsúlyozta: „Az élelmiszer- és műanyagpazarlásra odafigyelünk, de mi a helyzet azzal a láthatatlan pazarlással, amelyet a nappalii és éjszakai felesleges energiafogyasztás jelent? Létfontosságú, hogy együttműködjünk a vállalatokkal ennek kezelésében. Egyszerű, energiahatékony lépéseket kell tenni, amelyek hozzájárulhatnak a valódi változáshoz.”

AMH
48 cikk