FbPixel
Öko

Zöld iroda – a boldog és hatékony munkatársak titka?

Zöld iroda – a boldog és hatékony munkatársak titka?

Sok városi legenda övezi az irodai növények csodálatos hatásait. S bár vannak még tudományos magyarázatra váró felvetések, kétségtelenül sok a már bizonyított előnye annak, ha irodánk vagy íróasztalunk környékén növényeket tartunk.

Mérettől függetlenül, a cégek jelentős része fontosnak tartja, hogy zöld növényzetet telepítsen irodáiba, ezzel is növelve a munkavállalók jólétét és a munkahelyi elégedettséget.

Legyen szó kisvállalkozásokról vagy Apple, Amazon és Microsoft méretű vállalatokról, mind szeretik kihasználni a növények nyújtotta előnyöket – akár tudományosan bizonyítottak, akár (még) nem. (Az egyik leginkább vitatott tulajdonság pl. a növények levegőtisztító képessége.)

Az irodák tervezésének szerves részei a növényszigetek, függőleges zöldfalak kialakítása. A trend a COVID-19-el a munkavállalók otthonaiba is beköltözött! Legyen szó home officeról vagy hagyományos irodai környezetről, a növények sokat segíthetnek a hatékony munkavégzésben.

Milyen valódi előnyei vannak az irodai növényeknek?

A boldogságszint növelésétől a kreativitás támogatásáig számtalan előnyt társítottak már a növényekhez. Abban minden esetre a legtöbben egyetérthetünk, hogy esztétikailag biztosan feldobják a teret és testi-lelki egészségünkre is hatással vannak, annak ellenére, hogy ezek mikéntje még többnyire felfedezésre vár.

Vegyük sorra az irodai növények Hana által összegyűjtött öt - tudományosan is bizonyított - előnyét. 

  1. A növények javítják a munkahelyi akusztikát

A leggyakoribb munkahelyi panaszforrás a zaj – főleg a nyitott terű irodákban. Az állandó alapzajban nehéz koncentrálni, gondolkodni, hatékonyan dolgozni. A növények egyszerű és olcsó módszert kínálnak a munkahelyi akusztika javítására és a környezeti zaj elnyelésére.

A várostervezők gyakran használnak növényeket, fákat, sövényeket és cserjéket, hogy elnyomják a forgalmas autópályák zaját. Ezen elven az irodatervezők is szintén gyakran használnak növényeket a nem kívánt zaj elnyomására.

  1. A növények gondozása táplálja a teljesítményérzetet

Egy 2019-es felmérés szerint a munkavállalók számára a munkahelyi juttatásoknál is fontosabb a hatékony munkavégzés feltételeinek biztosítsa. Érdekes módon tudományos kutatások szerint a növények gondozása növeli ezt a fajta teljesítmény érzetet.

Ezen felül, egy egészségügyi intézményben végzett kutatás szerint a növényeket gondozó lakók egészsége és boldogságszintje is javult.

  1. A növények javíthatják általános egészségi állapotunkat

Kevesen élvezik a betegen töltött napokat - különösen egy globális járvány idején. Jó hír, hogy számos tanulmány kimutatta: a szobanövények pozitív hatással lehetnek fizikai jólétünkre is.

A holland Wageningen Egyetem szerint azok az alkalmazottak, akik növényekkel rendelkező irodákban dolgoznak, kevesebb betegnapot vesznek igénybe, jobban érzik magukat munkájukban és kevesebbet aggódnak.

A kutatók szerint ennek ugyanúgy köze van a növények nyugtató hatásához, mint fizikai tulajdonságaikhoz, többek között az oxigén és nedvesség felszabadításához, a környező levegő páratartalmának növeléséhez.

Egy másik tanulmány szerint az irodai növények között dolgozó munkavállalók között kevesebben küzdenek légzési problémákkal, köhögéssel és torokfájással.

  1. A növények segítik az összpontosítást és a kreativitást

Egy átfogó kutatásban azok az alkalmazottak, akik növények között dolgozhattak, 15% -kal magasabb eredményt értek el a kreativitás szempontjából. A beltéri növények jótékony hatása azonban túlmutat a kreativitáson. A kutatások azt is kimutatták, hogy aktívan segítik az emberek koncentrációját, és csökkentik a mentális fáradtság érzését.

Bónuszként az Egyesült Királyság kutatói úgy találták, hogy a beltéri növények növelhetik a termelékenységet, ami újabb vonzó tulajdonság – mind a munkavállalók, mind a munkaadók számára.

  1. A növények javíthatják a hangulatot

A fenti előnyöket sorra véve nem túlzás azt mondani, hogy a növények jobb kedvre derítenek. Sőt! Tudományosan bizonyított, hogy a szobanövények növelik a mentális egészségét is.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik több időt töltenek a természetben, lényegesen pozitívabban szemlélik az életet, mint azok, akik főként épített környezetben, pl. irodában töltik napjaikat.

Ezt a tudást a designerek is igyekszenek átültetni az általuk tervezett irodai terek és környezetük kialakításába. Figyelemre méltó példa az Apple központja, ahol több mint 9000 fát ültettek.

Természetesen nincs szükség ilyen extravagáns megoldásokra, ettől szerényebb mértékben is sokat lendít a napi munkán és a munkavállalók hangulatán a zöld környezet és a minél több természetesebb fény. ...Igaz ez akkor is, ha a COVID-19 miatt otthonról dolgozunk.

Mihalovics Réka
27 cikk