FbPixel
Külföld

Van-e létjogosultságuk az irodáknak a home office korszakában?

Van-e létjogosultságuk az irodáknak a home office korszakában?

Érdekes számokat közölt a Facilitate Magazin az intelligens építési technológiával foglalkozó cég, a Metrikus adatai alapján. Az Egyesült Királyságban a járvány második hulláma során sok esetben hatszorosára nőtt az irodák kihasználtsága az első lezárásokhoz képest.

A koronavírus-járvány életünk számos területén felforgatta az eddig megszokott rendet, és ez fokozottan igaz a munkavégzés módjára is. A home office egyre elfogadottabbá vált, és ebben a kényszerszülte helyzetben egyre több cég fedezte fel, milyen hatékony lehet az otthonról végzett munka. Ez szükségszerűen hozta magával a kérdést:

Mi lesz az irodák jövője?

Ez a kérdés motiválhatta a Metrikus szakértőit is, akik kutatásukat az Egyesült Királyság nagyobb városaiban, nagyjából 600.000 négyzetméternyi irodaterület alapján végezték. Az adatok két forrásból származtak: olyan emberszámláló szenzorokból, amelyek az irodaházak bejárataiban az épületben tartózkodók átlagos számáról adtak információt; és az irodákon belüli mozgásérzékelőkből, amelyek arról tudtak tájékoztatni, mely tereket milyen napszakokban és időtartamban használták.

Az összevetés során a teljes kihasználtság megállapításához a 2020 első három hónapjában mért adatokat vették alapul, azt az időszakot, ami előtt még életbe léptették volna az első korlátozó intézkedéseket.

Csúcspont

Az irodák kihasználtsága az első lezárás alatt körülbelül 5 %-ra csökkent, de szeptemberben és októberben egy rohamos ősz eleji növekedést követően helyreállt. A csúcspont november eleje volt, amikor is a munkavállalók 44 %-a tért vissza az irodákba, az augusztus közepi korlátozások enyhítését követően pedig a heti átlag 41 %-os kihasználtság volt. Érdekes adat, hogy ezt a szeptember 22-i bejelentés sem vetette vissza, amelyben a kormány arra buzdított mindenkit, hogy aki teheti, válassza az otthoni munkavégzést. A második lezárás első hetében a kihasználtság 25 %-kal csökkent, majd átlagosan 30% körül stabilizálódott.

Nőtt a tárgyalók kihasználtsága

A kutatások során a szakértők olyan tendenciát is azonosítottak, mely szerint a munkavállalók ebben az időszakban szívesebben érkeztek később a munkahelyükre, hogy elkerüljék a csúcsforgalmat, valamint látványosan nőtt a tárgyalók kihasználtsága is. Ez utóbbi megfigyelés is azt mutatja, hogy az emberek igénye jelentősen megnőtt a személyes egyeztetések és a közösen végzett munka iránt.

„Adataink arra utalnak, hogy az Egyesült Királyságban jelentős számú vállalat és munkavállaló úgy ítélte meg, hogy nem tudják csak és kizárólag otthonról elvégezni az irodai munkát, ezért továbbra is használják az irodát, igaz, csupán olyan mértékben, ami alig éri el a szokásos egyharmadát” – foglalta össze az eredményeket Michael Grant, a Metrikus operatív vezetője.

Emellett kiemelte azt is, hogy ezek a számok az épületeken belüli kihasználtság szintjét mutatják, nem pedig azoknak az irodai dolgozóknak a számát, akik valamilyen formában visszatértek a munkahelyükre. Így lehetséges, hogy valójában a munkavállalóknak jóval nagyobb hányada tartózkodik az irodában csupán néhány nap erejéig, nem pedig csak 30%-uk a munkahét mind az öt napján.

Grant így összegezte a kutatás tanulságait:

„A következő hetek kritikus jelentőségűek lesznek abban, hogy megértsük a világjárvány körüli érzelmeket. Ezek a számok viszont azt sugallják, hogy sok irodai munkavégzésre berendezkedett cég és alkalmazott számára egyértelmű, hogy a jelenlegi korlátozások ellenére is szükség van az irodába való visszatérésre, és hogy az otthoni munkavégzés nem mindenki számára fenntartható megoldás.”

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk