FbPixel
Öko

Catalyst – a nettó nulla karbonkibocsátású épületek iskolapéldája

Catalyst – a nettó nulla karbonkibocsátású épületek iskolapéldája

Az észak-amerikai Spokane-ban épület fel a Catalyst, amely az egyik legnagyobb nettó nulla karbonkibocsátású és energiaigényű épületnek számít. A fenntartható megoldások mellett további hatalmas előnye, hogy megvalósítása is rendkívül költséghatékony, és a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy megismételhető legyen.

Az alkotók célja: ne legyen egyedülálló a piacon

A fenntarthatóság különösen fontos irányelv az építőiparban, hiszen – ahogy ebben a témában többször is kiemeltük – az épületek felelősek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csaknem 40%-áért. Ám nagy kihívást jelentenek a környezetbarát megoldások költséghatékonysági szempontból, és sok esetben bonyodalmat okozhat a kivitelezés is.

A seattle-i McKinstry tervező-építő, üzemeltető és fenntartó cég éppen ezért azt a szempontot helyezte előtérbe a Catalyst megalkotásakor, hogy ez a projekt bármikor könnyedén megismételhetővé váljon, és a kivitelezés költségei is vállalhatók maradjanak.

Alapos tervezés, két évnyi kitartó csapatmunka és építkezés után végül 2020 szeptemberében nyílt meg a Catalyst, amely a kelet-washingtoni egyetem több tanszékének is otthont adó, nulla energiaigényű- és szén-dioxid-kibocsátású létesítmény lett.

Az épület a teljesen elektromos South Landing Eco-Districtben helyezkedik el, amely egy innovatív hűtő-fűtő rendszeren alapszik. A South Landing öt különböző épület hűtését és fűtését látja el olyan eszközökkel, amelyek szerepet játszanak a hővisszanyerésben és a hő elraktározásában is, s teszik mindezt a lehető legalacsonyabb költség mellett. Ez a fenntartható megoldás hatékonyságban is felülmúlja a hagyományos hűtő-fűtő rendszereket - teljesítménye négyszer nagyobb.

SZE_10_catalyst3

Milyen újítások segítették a nulla szén-dioxid-kibocsátás és energiaigény elérését?

A Catalyst sekély padlólemezei a kelet-nyugat tengely olyan beállításával, hogy az lehetővé tegye a déli nap minél mélyebbre való behatolását, segítenek jobban kihasználni a nap fűtési energiáját. A magas szintű szigetelés, a nagy teljesítményű, háromrétegű ablaktáblák és a nemzetközi szabványokat is meghaladó légzáró képesség szintén jelentős szempontok.

Az épület kültéri levegőt alkalmazó szellőzőrendszere rendkívül hatékonynak számít annak köszönhetően, hogy a hűtést és fűtést különválasztották a szellőzéstől, és a levegőt egy hővisszanyerő ventilátoron vezetik keresztül. Nyaranta éjszakánként a szellőzőrendszer a hűvös levegőt az épületbe juttatja, melynek burkolata az így kialakított kellemes hőmérsékletet napközben is szinten tartja, így az épület mechanikus hűtési igénye is csökken. A szenzorok által szabályozott LED-világítás szintén fontos újítás volt a környezetbarát szempontok eléréséhez.

SZE_10_catalyst2

Az anyaghasználat sem másodlagos kérdés

A karbonsemlegesség eléréséhez fontos volt szem előtt tartani olyan szempontokat is, mint az épület kialakításához használt anyagok. A fa karbonlábnyoma ugyanis jelentősen kisebb, mint az acélé vagy a cementé. Éppen ezért a Catalyst szerkezetéhez ,a padlóhoz és a falakhoz is főként faoszlopokat használtak.

A spokane-i nettó nulla karbonkibocsátású és energiaigényű épülettel az alkotók célja az volt, hogy megvalósítható példát mutassanak az iparnak, amely reményeik szerint minden egyes hasonló projekttel jobbá válik majd.

 

Forrás, fotók: buildings.com

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.