FbPixel
Épületüzemeltetés

Proptech megoldásokkal az intelligens épület nem pénz kérdés

Proptech megoldásokkal az intelligens épület nem pénz kérdés

Mivel az intelligens irodatechnológia sokáig csak a nagy költségvetéssel rendelkező vállalatok számára volt elérhető, számos cég még ma is manuális adatgyűjtésre támaszkodik az épületek kezelése során. A piacon azonban egyre több a megfizethető proptech megoldás.

Az okos épületek kapcsán általános vélekedés volt, hogy a kezelésüket segítő rendszerek túlságosan összetettek, valamint az adatgyűjtésre szolgáló érzékelők telepítése rendkívül költséges és időigényes. Az egyszerűbb, megfizethetőbb és kevesebb karbantartást igénylő proptech megoldások azonban gyökeresen megváltoztathatják az iparágat, hiszen ezeknek köszönhetően egyre több cég fordulhat az intelligens rendszerek felé.

PropTech: minden, ami property és technology, vagyis ingatlan és technológia az épületek tervezésétől és fejlesztésétől a finanszírozáson át a működtetésig.

Követhető példák

A járványhelyzetben a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján például tavaly kezdték el használni a fertőtlenítéshez UV-C fényt alkalmazó dán UVD Robots ApS-t. Kiváló proptech megoldásokat alkalmaznak a szállodákban is, ahol különös figyelmet kell fordítani a szobánkénti energiafogyasztásra, a kihasználtság monitorozására és a berendezések aktuális állapotára, de van, ahol a vendég a wifin keresztül akár saját maga is testre szabhatja szobáját. Az irodaházakban szintén számos területen hatékony segítség a proptech. Az Ericsson pár éve átadott székházában például saját fejlesztésű alkalmazással tudják figyelni az épület kihasználtságát, korlátozni a belépők számát. Hasonló példa a jól kihasznált proptech megoldásokra a Nordic Light Trio irodaház is, ahol a belépőkártyákat cserélték okostelefonos azonosításra.

Pro-proptech

Az egyszerűsített technológiával az intelligens érzékelőkből származó halmozott adatok könnyen integrálhatók az épületirányítási rendszerekbe. Ezáltal nemcsak a kiadások csökkenthetők, de a fejlettebb szolgáltatás nyújtásával a bérleti díjak is emelhetők. Az iotforall.com szerint a proptech rendszerek legfontosabb előnyei:

  1. Hatékonyabb működés, gyorsabb problémamegoldás

Egy létesítmény üzemeltetése hatékonyabb és naprakészebb az intelligens rendszerek segítségével. Az érzékelők előre jelzik a várható meghibásodásokat, így megspórolhatók a felesleges leállások (ezáltal pedig a bérlői panaszok is) és költséges javítások. Ezen túl egy ilyen rendszer szenzorai nagy segítséget nyújthatnak a készletek figyelésében, valamint a takarítási szolgáltatások optimalizálásában és támogatásában is.

  1. Energiagazdálkodás, költségmegtakarítás

Az energiafelhasználás az épületek fenntartásával kapcsolatos költségeknek nagyjából a 19%-át teszi ki, ezért rengeteget számíthat egy olyan okos rendszer integrálása, amely a megfelelő adatokkal segíti az energiagazdálkodást. Az intelligens érzékelők képesek automatikusan beállítani a szükséges világítást, szellőzést vagy hőmérsékletet az épületet használók szokásai alapján, ezáltal csökkentve az üzemeltetési költségeket.

  1. Kihasználtság-figyelés

Az irodák tényleges kihasználtságának figyelése már korábban is fontos szempont volt az FM szakemberek számára, ám a koronavírus ezt még égetőbb kérdéssé tette. Az Egyesült Államokban például a rendelkezésre álló 12 milliárd négyzetméternyi kereskedelmi ingatlan csupán 67%-át használják ki. A változó munkarend és az egyre kisebb helyigény a döntéshozókat jelenlegi berendezkedésük átgondolására sarkallhatja.

Az intelligens érzékelők rendkívüli pontossággal képesek megmutatni az épületben tartózkodók helyét, számát és mozgását, mindezt természetesen az adatvédelmi előírásoknak megfelelően. Az ebből nyert adatok különösen nagy segítséget nyújthatnak a bérlők számára az irodai elrendezés kialakításában, például láthatják, hogy szükséges-e több tárgyalóterem, érdemes-e bevezetniük hot desking (asztalmegosztás) stratégiát. Kiskereskedelmi környezetben az üzletvezetők is hasznát vehetik ezeknek az érzékelőknek, például a termékelhelyezések megállapításakor.

  1. Bérlői elégedettség

Az egyik, talán legfontosabb szempont a bérlői elégedettség növelése, amelyet a fenti hatékonyságnövelő megoldások segíthetnek. Az érzékelők alkalmazhatók többek között a hőmérséklettel vagy kihasználtsággal kapcsolatos bérlői igények követésére a napszaknak és egyéb tényezőknek megfelelően. Ezáltal könnyen biztosítható az épületet használók kényelme, biztonsága és egészsége.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.