FbPixel
Épületüzemeltetés

Adatokra épül a jövedelmező fenntarthatóság

Adatokra épül a jövedelmező fenntarthatóság

A hatékony létesítményüzemeltetés alapja az adatok folyamatos gyűjtése és elemzése. Különösen igaz ez a korszerűsítési projektek kapcsán, ahol elsődleges cél nyereségessé és fenntarthatóvá tenni a beruházásokat.

Modernizáció nélkül nem megy

Az épületek folyamatos korszerűsítése elkerülhetetlen, ha a kiélezett piaci versenyben talpon akarunk maradni. A modernizáció mellett fontos szempont a fenntartható működés is, ami a bérlők részéről vált elvárássá. De a szabályozó hatóságok, a biztosítók és a befektetők részéről is nagy a nyomás az üzemeltetőkön.

Ám z adatok megfelelő értelmezésével és egy olyan gondolkodásmóddal, mely a szén-dioxid-akibocsátás csökkentését és az ESG-t inkább lehetőségnek, mint tehernek tekinti, az épülettulajdonosok és -üzemeltetők a fenntarthatóságot nyereségessé, a jövedelmezőséget pedig fenntarthatóvá tehetik – hangsúlyozza a FacilitiesNet.

A jó FM olvas a sorok az adatok között

A korszerűsítési projekteket hatékonyságának és nyereségességének alapja az adat. Az adatok elengedhetetlenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének, az erőforrások hatékonyabb felhasználásának és az eszközök megtérülésének maximalizálására. Éppen ezért egy FM számára a legfontosabb az adatok kezelésének, megosztásának és a belőlük nyert információ felismeréseknek képessége.

Az épületkorszerűsítésben rejlő lehetőségek maximális kihasználása érdekében – miközben a hatósági kötelezettségeknek és az ESG-céloknak is eleget teszünk - kritikus fontosságú lesz, hogy a projekt minden résztvevője hozzáférjen a megfelelő adatokhoz és meg is értse az adatokból kiolvasható információkat, összefüggéseket.

Mely adatok elengedhetetlenek?

  • Adatok az épület teljes körű üzemeléséről. Ehhez a korszerűsítési projektnek olyan digitális fejlesztésekre kell összpontosítania, amelyek lehetővé teszik a tulajdonos és az üzemeltető számára (pl. intelligens rendszerek és érzékelők segítségével), hogy adatokat gyűjtsön az épület működésének minden aspektusáról (kibocsátás, világítás, helykihasználás, HVAC, stb.).

  • A gazdasági mellett a fenntarthatósági szempontokat is be kell építeni a stratégiai döntéshozatalba. Ehhez fontos a környezetvédelemmel kapcsolatos KPI-ok ismerete és ezeknek fényében az adatok fejlett elemzése. Az adatok segítségével olyan fontos kérdéshez kapnak támogatást az üzemeltetők, döntéshozók, minthogy érdemesebb-e megújuló energiát hasznosító energiaszolgáltatóra váltani, vagy saját napelemes berendezéseket telepíteni és üzemeltetni. Lényegében világos rálátásra van szükségük a fenntarthatósági befektetések és az üzleti siker közötti kapcsolatra.

  • Egyetlen megbízható adatforrás, amiből elérhető az egyes létesítményekről és a vállalat portfóliójában lévő összes épületről. Függetlenül attól, hogy egy cég vásárolni vagy eladni akar egy épületet, az épület ökológiai lábnyomának és fenntarthatósági profiljának részletes ismerete elengedhetetlen lesz az átvilágítási folyamathoz. Ezeket az adatok az épület digitális képmása (digital twin) tárolhatja, amely az épület életciklusa során számos működési adatot őriz. Már létezik olyan megoldás, ahol egy épület digitális képmása online nyilvántartást vezet az épületekről, valamint az építésük során felhasznált anyagokról és termékekről is.

  • A korszerűsítési projektekben is nagy segítség, ha elérhetők olyan eszközök, amelyekkel a beszállítók fenntarthatósági teljesítményük alapján értékelhetőek. Annak, hogy a befektetők mely beszállítókkal dolgoznak, hatalmas jelentősége van mind környezeti, fenntarthatósági, mind pénzügyi szempontból. A megfelelő döntéshez azonban nem elég az ellátási lánc összes szereplőjéről adatokat gyűjteni. Ezeket az adatokat cégen belül képesnek kell lennünk szabványosítani, hogy értékelni tudjuk a beszállítókat és partnereket fenntarthatóságuk és ESG-teljesítményük alapján. Mindezt egy összekapcsolt üzleti hálózat teszi lehetővé, amelyben az értéklánc különböző részei osztanak meg adatokat.

  • Digitálisan támogatott szolgáltatások, amelyek hozzáadott értéket képviselnek a bérlők számára. Versenyelőnyt jelent az adatokat és a digitális technológiát kihasználva olyan rugalmas iroda-szolgáltatásokat kínálni a bérlőknek, mint például intelligens, automatizált parkolási megoldások, amely az elektromos járművek töltőpontjairól is tartalmaz adatokat.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.