FbPixel
Jövő

AI az ingatlanüzemeltetésben

AI az ingatlanüzemeltetésben

A mesterséges intelligencia alkalmazásának számtalan módja lehet a facility management területén is, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni ma még a technológia jelentette kockázatokat.

Andrew Knight az RICS vezető elemzője adott elő Londonból az AmCham Workspace & Facility Management bizottságának tavaszi évadzáró ülésén. A szakértő hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia használata során ma még megkerülhetetlen az előzetes tervezés a technológia kockázatai miatt annak érdekében, hogy az AI a leghatékonyabban támogathassa a döntéselőkészítést. A szakmai beszélgetést Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON Property Management igazgatója nyitotta meg, amely során visszatekintett az eddigi eseményekre és pár bevezető gondolatot osztott meg a témával kapcsolatban.

Az adatvezérelt megoldásoknak köszönhetően a mesterséges intelligencia nagy segítséget nyújthat

Kuczogi László, a K-ép Stúdió ügyvezető igazgatója előadásában részletesen fejtette ki, hogy az adatvezérelt megoldásoknak köszönhetően a mesterséges intelligencia nagy segítséget nyújthat az automatizálásban, energiafelhasználás optimalizálásában, valamint a kockázatok és beruházások értékelésében, legyen szó a világításról, hőmérsékletkezelésről vagy a prediktív karbantartásról. A technológia újszerűsége miatt elengedhetetlen az előzetes tervezés és a potenciális kockázatok figyelembevétele. Habár ezek a rizikófaktorok ma még megalapozottak, nem érdemes a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségét elvetni, mivel az AI használatával jelentős versenyelőnyre tehetünk szert.

Kuczogi László kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia a facility management évtizedes reaktív modelljét a proaktivitás irányába mozdíthatja el. Ez új, eddig nem ismert kompetenciákat kíván meg a létesítményüzemeltetőktől. Felvázolt egy lehetséges, új adatvezérelt, előremutató működési modellt az FM területen, amely az AI támogatásával átalakíthatja a ma sok helyen jellemző metódust, amikor az üzemeltető a felmerülő problémák észlelését követően, azokra reagálva keres megoldást. A szakértő szerint a mesterséges intelligencia a tervezésben és a kockázatelemzésben támogathatja elsősorban a facility managerek munkáját.

Szűkös iparági adatok, lassabb léptékű digitalizáció Magyarországon

Magyarországon a jelenleg rendelkezésre álló iparági adatok szűkössége, valamint a lassabb léptékű digitalizáció és a fővároscentrikus piac versenyhátrányt jelenthet a mesterséges intelligencia hatékony alkalmazásában. Kuczogi László ugyanakkor bizakodó, hogy az ESG jelentéstételi kötelezettség és az éves riportok összeállításához szükséges elkerülhetetlen fejlesztések hozzájárulhatnak a digitalizációs folyamatok felgyorsításához.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.