FbPixel
Ingatlan

MNB: hazai befektetők uralják a kereskedelmi ingatlanok piacát

MNB: hazai befektetők uralják a kereskedelmi ingatlanok piacát

A kereskedelmiingatlan-piac szempontjából releváns ágazatok teljesítménye javult 2021 második negyedévében, a növekedés ingatlanpiacra gyakorolt pozitív hatása azonban elmarad a korábbi ciklusokban megfigyelhetőtől.

Ez részben a járvány közvetlen hatásának (turizmus visszaesése), részben pedig az ezáltal felgyorsított trendekből (homeoffice és e-kereskedelem elterjedése) eredő bizonytalanságoknak köszönhető – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb kereskedelmiingatlan-piaci jelentéséből.

Mi a helyzet a szálloda, ipar-logisztikai és az irodapiacon?

A budapesti irodapiacon 0,7 százalékpontos növekedés volt tapasztalható 2021 első félévében, amellyel 9,8%-ra emelkedett a kihasználtság, az ipar-logisztikai piac esetében pedig 2 százalékponttal 4 százalékra tehető a gyarapodás. Az irodapiacon a lecsökkent kereslet okozta a mutató emelkedését, az ipar-logisztikai ágazatban pedig a bővülő kínálat – áll a jelentésben. Az átlagos bérleti díjak jellemzően nem csökkentek egyik szegmensben sem, ám az ipar-logisztikai ingatlanok esetében várható korrekció a jövőben. A jelentés kitér a szállodaiparra is, ahol a járvány mérséklődésével a forgalom is javult, ám ez átlagban még mindig elmarad a 2019-es számoktól. Egyes elemzések a nemzetközi turizmus járvány előtti szintre való felemelkedését 2024-re prognosztizálják.

A legtöbb üzlettípus forgalma elérte a járvány előtti szintet

Mérsékelt volt a kiskereskedelmi forgalom alakulása 2021 első félévében, különösen a reálkeresetek növekedéséhez és a fogyasztói bizalmi mutató javulásához képest. Ezt azonban ellensúlyozta a második negyedévtől a szolgáltatások élénkülése, és 2021. június végére a legtöbb ülzettípus elérte a 2019. évi átlagos forgalmat. A korlátozások fokozatos feloldásával a második negyedévben jelentősen nőtt a bevásárlóközpontok látogatóinak száma is, ám ez még mindig jóval a 2019-es szint alatt maradt.

A hazai befektetők szerepe jelentős, de még óvatosak a vásárlók

Éves szinten 15%-kal nőtt a kereskedelmi ingatlanok befektetési forgalma az első félévben, és 0,6 milliárd eurós forgalmat tudott elérni, amelynek 78%-a magyar befektetőkhöz kötődött. A jelentésből az is kiderül, hogy az árkeresés és az egyes ágazatokban tapasztalható bizonytalanságok miatt egyelőre még óvatosak a vásárlók, de a befektetői érdeklődés továbbra is igen magas. A régió többi országához hasonlóan Magyarországon is jellemző volt az irodapiaci hozamok visszatérő csökkenése.

Nőtt a kereskedelmi ingatlannal fedezett hitelek száma is

Az MNB októberi jelentése kitér a kereskedelmi ingatlanokkal fedezett hitelekre is, amelyek éves szinten 18%-kal nőttek június végére, és 22%-kal több ilyet folyósítottak az első félévben, mint egy évvel korábban. A bankok jellemzően nem változtattak az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein – ezzel a kereslet is nőtt –, és nem kizárt, hogy enyhítés is következhet, ám egyelőre még az óvatosság a legfőbb szempont. A szálloda és a kiskereskedelmi szegmens kockázatosabb, és az ezekhez köthető, moratóriumban lévő projekthitel-állomány jelenleg 270 milliárd forintot tesz ki.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.