FbPixel
Öko

Hungarocell Zöld Program: a hazai építőipar első körforgásos gazdálkodási rendszere

Hungarocell Zöld Program: a hazai építőipar első körforgásos gazdálkodási rendszere

Az Európai Bizottság felmérése szerint az EU területén évi 600 millió tonna hulladék termelődik, amelynek a 34,7%-a az építőiparhoz köthető. Éppen ezért égető kérdés a körforgásos gazdálkodás szorgalmazása, amiben most a Masterplast mutatott követendő példát az iparág szereplőiének.

2020-ban a Masterplast az építőiparban úttörőként indította el körforgásos gazdálkodási rendszerét, a Hungarocell Zöld Programot. Ennek lényege, hogy a cég a saját maga által értékesített polisztirol- és XPS termékekből a vágás után keletkezett felesleget összegyűjti és újrahasznosítja. Miért jelent ez követendő példát?

A jelentős környezeti hatás mellett a növekvő hulladéklerakási költségek is motiválóak lehetnek

Az Európai Parlament hulladékkezelési irányelveinek és a magyar jogszabályok változásának köszönhetően több területen is szigorítás és áremelkedés jöhet az építőiparban. Várható többek között az építési hulladékok lerakási díjának növekedése, valamint az illegális lerakás még drasztikusabb büntetése. Ennek köszönhetően talán a gyártók is motiváltabbá tehetők a felhasználás során keletkező felesleges anyagok újrahasznosítására. Ezzel a körforgásos gazdálkodással hatalmas mennyiségű hulladék termelődése lenne elkerülhető. A szigorodó szabályok célja, hogy elősegítsék  a csomagolási hulladék 70%-nak és a a települési hulladék 65%-nak újrahasznosítását 2030-ig.

Nem szemét, hanem értékes alapanyag

A polisztirol anyagok építés során felhasznált teljes mennyiségének 5%-a válhat hulladékká a méretre vágások után, ami éves szinten akár 100 000 köbmétert is jelenthet. Ez nemcsak a környezetterhelés, hanem a hulladékkezelési költség szempontjából is rendkívül jelentős. A Masterplast felismerte, hogy ez a keletkezett felesleg valójában értékes alapanyag az újrahasznosított szigetelőanyag előállításához. Jó példa az ilyen szigetelőanyagra a Thermobeton hőszigetelő könnyűbeton, amelyet a gyártó már 2002-ben piacra dobott.

A Hungarocell Zöld Program működése

A Hungarocell Zöld Program keretében a Masterplast már az első évben, 2020-ban szép számokat ért el: több ezer köbméter vágott polisztirolt gyűjtött be és dolgozott fel. 2021-ben pedig 4000 köbmétert hasznosított újra karbonsemleges munkafolyamatokkal. De hogyan működik pontosan a program?

  1. A programban résztvevő partnerek Öko-Pontként működnek, ahol meg lehet vásárolni a Hungarocell polisztirol és XPS termékeket, valamint a felesleg gyűjtésére alkalmas zsákokat is. Természetesen a gyűjtőzsákok is újrahasznosított anyagból készültek, és nagyjából 600 liternyi anyag tárolható bennük.
  2. Fontos, hogy a zsákokba csak és kizárólag tiszta polisztirol és XPS termék kerülhet. Miután a kivitelező összegyűjtötte ezeket, az Öko-Pontokra visszaszállítja.
  3. Az Öko-Ponton a zsák tartalmát ellenőrzik, és átveszik a kivitelezőtől, akinek nem jelent semmilyen további költséget a felesleg leadása. Az Öko-Pontokról a Masterplast szállítja el a zsákokat újrafeldolgozásra.
  4. Az üzemben hőszigetelő Thermobeton készül a maradék polisztirolokból. Így olyan termék születhet a hulladéknak szánt anyagokból, amely tovább csökkenti az épületek energiaigényét.

 

Fotó: masterplast.hu

Forrás: masterplast.hu, Sikeres Zöld Megoldások kiadvány

AMH
48 cikk