FbPixel
Épületüzemeltetés

A körforgásos szemlélet a létesítményüzemeltetésben is elengedhetetlen

A körforgásos szemlélet a létesítményüzemeltetésben is elengedhetetlen

Csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás. A 3 R-t (Reduce, Reuse, Recycle) már mindenki jól ismeri, ez képezi az alapját a körkörös gazdaságnak is. De mit is takar pontos a körforgásos gazdaság, és miért előnyös ezt az FM-szakmában is alkalmazni?

Tisztázzuk, mi is az a körkörös gazdaság!

A körkörös gazdaság fogalom létrejöttével nincs új a nap alatt, csupán a már meglévő törekvéseket foglalta egybe, tehát jóval többet jelent, mint az újrahasznosítás önmagában. Nem új nézetről van szó, egyszerűen csak arról, hogy visszatérünk egy olyan állapotba, ahol a természet rendjét tiszteljük. Sokkal több ez az újrahasznosításnál. Többnek is kell lennie, mert a jelenlegi modell nem működik, és hamarosan ökoszisztémák összeomlásához vezet, a globális felmelegedés súlyosbodásáról és a hulladékproblémáról nem is beszélve – vezeti fel összefoglaló cikkében a témát a Greendex.

Ennek az új modellnek a létrejöttét többek között Kína 2018-as döntése is elősegítette, amelyben kijelentették, hogy nem vesznek át műanyag hulladékot más országoktól. Ezt követte az EU bejelentése is, amely szerint a tiszta és újrahasznosításra szánt műanyag hulladékon kívül nem szállítanak más műanyag szemetet nem OECD-tagországokba, ez pedig a hulladékégetést is fellendítette. Ezeknek köszönhetően egyre sürgetőbbé vált az igény egy új berendezkedésre.

Így jött létre egy új termelési és fogyasztási modell, a körforgásos gazdaság, melynek alapja a hulladék minimalizása és az alapanyagok felhasználása a lehető leghosszabb ideig, amelynek célja, hogy megnövelje a termékek élettartamát, hogy azok minél tovább körforgásban maradhassanak.

A jelenlegi rendszer már nem alkalmas arra, hogy még sokáig biztosítsa az egyre növekvő igényeket, és a nyersanyagforrások csökkenésének is arra kellene ösztönöznie a döntéshozókat, hogy átálljanak a körforgásos szemléletre.

A naponta használt anyagok előállítása a szén-dioxid-kibocsátás 45%-áért felelős

Az tehát egyértelmű, hogy fenntarthatóság érdekében elengedhetetlen lépés az anyagok körforgásban tartása a lehető leghosszabb ideig, ám milyen előnyökkel járhat ez még? A hulladékminimalizálás és az újrafelhasználás pénzt takaríthat meg a cégeknek, ami a jelenlegi helyzetben különösen fontos szempont lehet. Mindemellett a körkörös gazdaságra való átállásra ösztönzéssel az EU versenyképessége is nőne, és megközelítőleg 0,5%-os GDP-növekedés és 700.000 új munkahely létrejötte lenne várható. De nem utolsó szempont a vásárlói elégedettség növekedése sem, hiszen jobb minőségű, tovább használható termékekkel ez könnyebben elérhető.

Körforgásos gazdaság 3 pillére a létesítményüzemeltetésben:

1. Megfelelő hulladékkezelés

A 3R mint a körforgásos gazdaság alapja már régóta téma a létesítményüzemeltetésben is, amelyen belül az egyik fő megoldandó probléma a megfelelő hulladékkezelés bevezetése. Ennek során fontos, hogy minden hulladéktípus egyedi elbírálást igényel, éppen ezért érdemes már előre kidolgozni egy rendszert a gyakran előforduló típusokra. Irodákban például gyakori a bútorhulladék, amelynél ajánlott eladásban vagy adományozásban gondolkodni olyanok számára, akik felújítanák vagy újból felhasználnák.

Az építőipar zöldítése elkerülhetetlen, és a létesítményüzemeltetésben is gyakran merülhet fel igény felújítás iránt, ami a környezeti hatások miatt előnyösebb, mint az újjáépítés. Az építési vagy felújítási munkálatok a hulladéktermelésben is élen járnak, éppen ezért jó, ha a keletkezett felesleges anyagokkal kapcsolatban a kivitelezők más szervezetekkel is egyeztetnek a felhasználási lehetőségekről. De sokat jelenthet még a zöld alapanyagok és a környezettudatos beszállítók alapos kiválasztása is.

2. Átgondolt takarítási stratégia

A takarítás során használt anyagok és a termelődő hulladék szintén központi kérdés lehet az FM-ek számára, ha körkörös gazdaságról van szó. Korábban már írtunk arról, hogy sokat számíthat, ha olyan környezetbarát tisztítószereket választunk, amelyek újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolásúak, valamint amelyekhez kisebb víz- és energiafelhasználás is elegendő lehet. A választásban irányt mutathatnak az ökocímkék is.

3. Tudatos projekttervezés

A fenntartható létesítményüzemeltetés kulcsa a korai projekttervezés, amellyel elérhető lehet a legtöbb anyag újrafelhasználása vagy újrahasznosítása. Ennek érdekében már a beszerzéskor gondolni kell a termékek lehetséges élettartamára és későbbi felhasználásának lehetőségeire, de jó megoldás lehet az újrahasznosított anyagból készült berendezések és alapanyagok alkalmazása is.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.