FbPixel
Épületüzemeltetés

A mellékhelyiség nem mellékes fertőzési zóna

A mellékhelyiség nem mellékes fertőzési zóna

A létesítményüzemeltetők rémálma, hogy a rosszul kezelt mellékhelyiségekből kezd el terjedni a vírus. Mindez most valósággá vált. A közelmúltban egy tokiói metróállomáson a manuális vízcsapok miatt összesen 39 sofőr fertőződött meg.

Ha figyelembe vesszük, hogy az irodák közös mellékhelyiségeit milyen gyakorisággal látogatják a munkatársak, és az itt használt eszközök milyen igénybevételnek vannak kitéve, nem is olyan meglepő, hogy a fertőzés terjedése reális veszély.

Érintésmentes technológia beépítése utólag

A kockázatok miatt egyre több épület üzemeltetője tervezi a mosdók átalakítását. Az érintésmentes technológia utólagos beépítése nem is olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Az öblítő szelepek vagy gombok cseréje viszonylag egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. A csaptelepek, a szappanadagolók és a kézszárítók is könnyen felszerelhetők szenzorokkal. Ha már belevágunk az átépítésbe, érdemes figyelembe venni a fizikai távolságtartás és a szeparáltság iránti egyre növekvő igényt is. Ennek nyomán jelentek máris meg a padlótól mennyezetig tartó fülkék, és a nagyobb távolságok a piszoárok és a mosdókagylók között.

A vízfogyasztás és a karbantartás kérdése

Az automatizált, érintésmentes csaptelepek kapcsán felmerülhet a víztakarékosság kérdése. Igaz, hogy ha a megfelelő kézmosási időre (legalább 20 másodperc) programozzák ezeket a rendszereket, nagyobb mennyiségű folyó vizet fogyaszthat az épület. Ám arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a nem megfelelően elzárt kézi csapok esetében jóval magasabb lehet a pazarlás.

Az érintésmentes technológia további előnye a karbantartás leegyszerűsítése. Az eszközök kezelése és a takarékosság minden eddiginél könnyebb lehet, hiszen számos új lehetőség nyílik meg a karbantartók előtt. Egyrészt a Bluetooth és egyéb intelligens rendszerek segítségével egyszerűbben, akár egy okostelefonról elvégezhetők az ellenőrzési folyamatok, a beállítások gyors módosításai vagy különböző diagnosztikák futtatása. Másrészt az ezekből nyert adatok alapján (pl. az átlagos használat monitorozása vagy a problémák gyors kiszűrése) a mosdókkal kapcsolatos munkálatok is optimalizálhatók.

Mosdók korszerűsítése

A mosdók korszerűsítése mellett számos érv szól, ám a legfontosabb mégis az, hogy a jövőben ezek az átalakítások elengedhetetlen követelménnyé válhatnak az épületet használók biztonsága és egészsége érdekében.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.