FbPixel
Külföld

A PwC megállapodott munkatársaival – így dolgoznak a nyitás után

A PwC megállapodott munkatársaival – így dolgoznak a nyitás után

Többször írtunk már róla, ki hogyan gondolkodik: a nyitás után egyenes út vezet vissza az irodákba, hibrid munkarend várható vagy mindenki marad home office-ban. A nyitással a küszöbön talán érdemes az Egyesült Királyság megoldásaira figyelni.

Az Egyesült Királyság legidealistább nyitási terve szerint leghamarabb június 21-től már nem lesz hatályban semmilyen érintkezési korlátozás, de egyelőre, aki teheti még dolgozzon továbbra is otthonról.

Számos felmérés mutatott rá, hogy a jövő munkavállalója számára az egyik legfontosabb elvárása az ideáli munkahellyel szemben a rugalmasság. A Facilitate Magazine írása szerint erre készült fel a PwC tanácsadó cég is, amely a járványhelyzetben felállított protokollok alapján új alapokra kívánja helyezni a munkavégzést az Egyesült Királyságban dolgozó 22 000 alkalmazottja számára.

„A megállapodás”

Így hivatkozik a PwC arra a vezetői döntésre, amivel egy új, hibrid munkamodellt alakítottak ki, igazodva a vállalat fenntarthatósági törekvéseihez. Ez a munkaadó és munkavállaló kölcsönös bizalmára, és egymás iránt tanúsított rugalmasságára épül, és az alábbiakat foglalja magában:

  • Egy olyan nap biztosítása az alkalmazottak számára, amelyen ők maguk határozhatják meg, milyen módon, mikor és hol kívánják elvégezni a munkájukat a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében. Ezzel lehetőségük van például korábbi kezdésre és korábbi befejezésre is.
  • A munkavállalók nagyobb szabadságot kapnak abban, hogy eldöntsék, otthonról vagy az irodából dolgoznának. A cég azzal számol, hogy az emberek várhatóan a munkaidejük 40-60%-át fogják majd a munkahelyen, kollégáikkal együtt tölteni.
  • Rövidebbek lesznek a pénteki munkanapok júliusban és augusztusban. A PwC úgy véli, ezzel az alkalmazottak igényeinek is eleget tesznek, és a hatékonyságot is növelni fogják, hiszen annak érdekében, hogy péntekenként már ebédidőben végezzenek, tevékenyebben töltik majd a munkahét többi részét.

A tanácsadó cég munkavállalói visszajelzései alapján hozta meg ezeket a döntéseket, akik kimondottan nagyra értékelik az irodában és az otthon végzett munka ötvözését.

De mi a helyzet Magyarországon?

A HR Portál nemrégiben közzétett felméréséből kiderül, hogy a magyar munkavállalók egyelőre még bizonytalanok az irodába való visszatérés kérdésében. A megkérdezettek 13 százaléka válaszolta azt, hogy várja a teljes irodai visszatérést, 33 százalékuk pedig részben térne vissza az irodába. Érdekes adat, hogy 19 százalékuk jelenleg teljesen elzárkózik az irodai munkához való visszatéréstől.

Valószínűsíthető, hogy Magyarországon is egy olyan időszak következik, amelyben a munkaadók részéről óriási rugalmasságra lesz szükség. Chris Biggs, a Theta Global Advisors tanácsadó cég partnere is úgy látja, hogy az egyes emberek hozzáállása mindenhol nagyon vegyes lesz: Míg egyes alkalmazottak élvezni fogják az otthoni és irodai munka keverékét, mások csak az irodában akarnak majd dolgozni, és lesznek, akik egyáltalán nem járnának be. Éppen ezért a vezetőknek lehetőséget kell adniuk az egyéni megoldásokra is, mert csak ez vezethet az elérhető legnagyobb hatékonysághoz, és ez segítheti még jobban a munkavállalók elköteleződését.

Mihalovics Réka
27 cikk