FbPixel
Öko

4 ideális irodai növény a hatékonyságnövelés jegyében

4 ideális irodai növény a hatékonyságnövelés jegyében

Az irodai környezet elképzelhetetlen növények, zöldfelületek nélkül. A legmodernebb épületekben már a teraszokat és a tetőt is növények borítják, sőt nem ritkák a fűszerkertek sem. A legszerencsésebb helyzetben pedig talán azok vannak, akik saját kerttel rendelkező irodaházban dolgozhatnak. Minderről az élő környezetről azonban valakinek gondoskodnia is kell.

Akár kertről, akár irodai növényekről beszélünk, a beszerzéstől, a beültetésen át a folyamatos gondozásig elengedhetetlen a szakértelem. Az irodai zöldfelületek és területek egészsége és felvirágoztatása pedig az FM részleg felelőssége, még akkor is, ha profi kertész (csapat) végzi el a munkát.  

Ugyanakkor a költségek optimalizálása, a különböző munkálatok ütemezése vagy éppen a felhasznált vegy- és permetszerek kezelése, tárolása miatt is elengedhetetlen, hogy az üzemeltetési szakemberek is tisztában legyenek bizonyos alapokkal.

Arról már írtunk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a munkahelyi növényeknek. A stressz csökkentése és a termelékenység növelése kapcsán két fontos tanulmányt emel ki az egyedi irodabelsők kialakításával foglalkozó Hana csapata.

Az egyik a Sydney Műszaki Egyetem kutatói által végzett felmérés, mely szerint a beltéri növények akár 37% -kal is képesek csökkenteni a közelükben tartózkodók feszültségét és szorongását. A másik az Exeter-i Egyetem tanulmánya, mely szerint a növények akár 15% -kal is növelhetik a termelékenységet.

De mégis, hogyan?

Évtizedekig tartotta magát az elmélet, miszerint a szobanövények tisztítják a levegőt így oxigéndúsabb környezetet biztisítanak, ami csökkenti a stresszt és növeli a termelékenységet. Frissebb tanulmányok azonban nem tudták igazolni ezt a feltevést. A tudósok szerint a termelékenység növelése és a stressz csökkenése valószínűleg a növények által kiváltott boldogságnak köszönhető.

"A beltéri növények esetében arról lehet szó, hogy van valami a közelünkben, ami él, amit gondozni lehet, ami örömet és boldogságot jelent. Ez befolyásolja a hangulatunkat, függetlenül attól, hogy több oxigént ad-e, vagy sem" – fejti ki Ariel Ries kertész a The Atlantic-nak.

A legjobb növények irodába, íróasztalra

A Hana szakértői szerint az ideális irodai növények közös jellemzői, hogy beszerzésük költséghatékony, strapabírók és könnyen kezelhetők. Ezt szem előtt tartva összegyűjtöttek egy maréknyit a legkevesebb gondoskodást is megháláló fajtákból! 

1

Pothos (Epipremnum): Gyorsan növő népszerű irodai növény. Ideális függő kosarakba vagy magas polcokra. Jól bírja az árnyékos sarkokat és a napsütötte ablakokat is. Néhány naponta elég öntözni, de azt is túléli, ha alkalmanként kiszárad.

2

Kígyónövény (Sansevieria): A jellegzetes egyenes levelű növény sokáig bírja víz nélkül. Általános szabály, hogy a kígyónövényt havonta egyszer elég öntözni. Ezzel együtt jól bírja a meleg környezetet és elviseli a légkondicionált helyiségeket is. Nagyszerű választás az árnyékos sarkokba.

3

Póknövények (Chlorophytum comosum): A központi fűtés és a légkondicionálás csökkenti a beltéri páratartalmat, különösen télen – ettől nemcsak a bőr szárad ki, de nő a megfázás esélyét is.  Ilyen környezetben ideális választás a nedvességet adó, könnyen kezelhető póknövények bármelyike.

4

Pozsgások: A pozsgások igazán könnyen gondozható, gyorsan növő és szaporodó növények. Kül- és beltében egyaránt jól megélnek. Szeretik a napfényt, így ideális hely számukra az ablakpárkány. Öntözési igényük minimális. A különböző méretüknek és formájuknak köszönhetően változatosan csoportosíthatók.

Egy iroda növényekkel tehát nem csak szebb, de hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb munkakörnyezet is. Legyen szó irodakomplexumról vagy akár csak az íróasztalunkról, az egészséges növények pozitív hatásai mindenhol jól érvényesülnek.

Mihalovics Réka
27 cikk