FbPixel
Jövő

Robotok az egészségügy szolgálatában

Robotok az egészségügy szolgálatában

A robotok az egészségügyi intézmények számos területén képesek megkönnyíteni az orvosok és a személyzet munkáját, növelni a betegbiztonságot. Így ne lepődjünk meg, ha a jövőben egyre többször találkozunk majd velük a kórházakban, rendelőintézetekben, akár itthon is.

Violet, az ír légtisztító robot

AKARA_ai

Egy ír start-up, az Akara az Egyesült Királyságban tesztelte új fertőtlenítő robotját, amelyet 2020-ban mutattak be először, és a Violet névre hallgat. Violet mobil, képes önállóan navigálni egy szobában és ultraibolya fény segítségével fertőtleníteni a levegőt. Teljesítményét június óta a Royal Cornwall Hospitals NHS Foundation Trust kórház endoszkópiai osztályán elemzik.

A lokáció kiválasztásában fontos szempont volt, hogy olyan helyiségben dolgozhasson a robot, amely nagy szennyeződésnek van kitéve, és kritikus fontosságú, tehát minél kevesebb időre eshet csak ki a munkaidőből. Az Akara beszámolója szerint a légtisztító robotnak 60%-kal sikerült csökkenteni a fontos helyiségek állásidejét, ezáltal is több orvosi beavatkozásra kerülhetett sor. A szobákat általában minimum 25 percre kell szellőzni hagyni, a robotnak ezt sikerült 10 percre lecsökkenteni.

Moxi, az asszisztens

diligentrobotics

Szintén egészségügyi intézmények igényeire szabva fejlesztett robotot a Diligent Robotics. A mesterséges intelligenciával foglalkozó cég alkotta Moxi olyan asszisztensi rutinfeladatokat képes elvégezni, amelyek szakértelmet nem igényelnek, ám időigényesek. Ennek köszönhetően az egészségügyi dolgozóknak több ideje marad a betegek ápolására.

Moxi főként olyan feladatokra fogható be, amelyek sok mozgással járnak, tehát eszközöket, gyógyszereket vagy egyéb kellékeket szállíthat az épület különböző, egymástól távol eső pontjai között. A fejlesztők igyekeznek a robot beállításait mindig a konkrét intézmény egyedi igényeire szabni, de kihívást jelent, hogy egy kórházban gyakran változhat a környezet. A robotnak ezért nem elegendő a teret alaposan megismernie, amelyben dolgozni fog, de gyorsan kell reagálnia a változásokra is.

Pepper és társai

Pepper robot neve ismerős lehet, hiszen több területen is sikerrel alkalmazták már, és ebből nem maradt ki az egészségügy sem. Különböző vendéglátóhelyeken, plázákban és reptéren is bizonyított már, a koronavírus hatására pedig a kórházakban is megjelent. Bemutatkozott már magyar magánklinikán, valamint japán és német idősotthonokban is. Pepper egyik fontos tulajdonsága az érzelemfelismerés, így kommunikációjával könnyen tud alkalmazkodni az emberekhez, ezért is volt pozitív a fogadtatása több intézményben is.

De nem Pepper az egyetlen, több hasonló robotot is bevetettek már kórházban, például a világjárvány első időszakában az Antwerpeni Egyetemi Kórházban is robot segített a betegfelvételben. Igaz, ennek a robotnak nem volt feladata az érzelemfelismerés, csupán az adatgyűjtés és a navigáció.

Hazai sikerek

UVC disinfecting

Az egészségügy robotizációja itthon sem csak valami jövőbe vesző elgondolás. A világ számos országához hasonlóan magyar szakemberek is olyan intelligens fejlesztéseken dolgoznak, melyek hatékonyabbá teszik az orvosok és a személyzet munkáját, biztonságosabbá a betegellátást! Ahogy arról már korábban írtunk, a hazai fejlesztésű UV fertőtlenítő berendezést a B+N Zrt. elsősorban kórházakba tervezte, de már tömegközlekedési eszközökön is bizonyított.

Az UV fertőtlenítő robot előnye, hogy használata előtt nem szükséges lezárni a levegőztető rendszert és az ajtók melletti réseket, és akár két kötözés között, negyedóra alatt lefertőtleníti azokat a felületeket, amelyekkel érintkezhettek a betegek, vagy amelyek beszennyeződhettek a kötözés vagy vizsgálat közben.

 

Fotó: tcd.ie, akara.ai, diligentrobots.com, bplusn.hu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.