FbPixel
Koronavírus

Enyhe erősödés az FM-piacon – eloszlanak a sötét felhők?

Enyhe erősödés az FM-piacon – eloszlanak a sötét felhők?

A Létesítménygazdálkodási Vezetői KoronaVírus Index elérhető az fmbusiness.hu oldalon. A 2021. Q1-es 49,85-es LVHI várakozások után a LEO megkérdezte az FM Vezetőket a 2021. márciusi időszak tényadatairól. Az 3. havi LVKVI index 50,87 pont lett. Ez a stagnálást jelentő 50 pontos értékhez képest enyhe erősödést jelent.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) 2021/II. negyedévre vonatkozó kutatása után, amely óvatos optimizmusról számolt be, itt az újabb FM-index, a KoronaVírus Index.

A LEO új kutatást indított a koronavírus hatásainak mérésére (LVKVI) és utólagos elemezésre. A létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetői nyilatkoztak, ebből készült el az index.  

Enyhe erősödés

A 3. havi LVKVI index 50,87 pont lett, amely a stagnálást jelentő 50 pontos értékhez képest enyhe erősödést jelent. A sok éve jellemző januári minimális visszaesést követően a februári adatok már erősödést jeleznek.

Ha visszatekintünk a pontosan egy éve indult covid járvány gazdasági hatásaira, akkor megerősítést nyer a már oly sokszor hangoztatott alapelv, hogy az üzemeltetési szektor „válságálló”, azaz a külső negatív hatások ezen iparágban nem jelentkeznek oly mértékben, mint egyéb szektorokban. Bár a tavaly tavaszi sokkhatás érezhetően visszavetette a megbízók opcionális megrendelésállományát, a nyár eleji újranyitást követő növekvő bevételek ellensúlyozták a kiesést. 2020-ban sem maradt el a szektorra jellemző év végi hajrá, amely optimista 2021-es évet jelzett előre.

lvhkoronaindex

FM-hullámvasút, a vakcina segíti a szektort

A pandémia második hullámának januárban elindult csökkenése a vakcináció elindulása pedig felerősítette a reményt, hogy hamarosan túl lehet az egész gazdaság ezen a nehéz időszakon. Ennek megfelelően a februári tényszámok már enyhe erősödést mutatnak. A váratlanul berobbant harmadik hullám és az arra hozott drasztikus kormányzati intézkedések márciusban újra nehéz helyzetbe hozták az FM szektorban jelentős megrendelésállománnyal rendelkező kereskedelmi egységeket.

Home office, szellemirodák

Az újra „erőre kapott” home office is szellemházakká változtatta az irodaházak egy részét. A márciusi tényadatok azt mutatják, hogy ezen intézkedések érdemben nem befolyásolták az üzemeltetési bevételeket, sőt az opcionális megrendelésállomány növekedése miatt tovább bővült a szektor. A piac és azon belül is egyes szereplők jövőbeni helyzetét több folyamat is érdemben befolyásolhatja:

  • A folyamatban lévő nagyobb üzemeltetési tenderek jelentős bevétel növekedést generálhatnak.
  • Nagy kérdés, hogy a kormányzat által hozott, a lakásszektor felpörgését támogató intézkedések (5% áfa, CSOK, felújítási támogatás stb.) milyen munkaerőpiaci helyzetet fognak teremteni. A szakemberek elszívása már jelenleg is komolyan érinti az üzemeltetési szektort, amelyet a LEO által tartott HR webináriumon elhangzottak is megerősítenek.
  • A jövő fogja megmutatni, hogy a folyamatos gazdasági újranyitás hatására a Megrendelők is "nyitnak-e" a jelenlegi óvatos kiváró pozíciójukból.
  • Az utóbbi hetek nagy kérdése, hogy a világpiacon elszabadult energia árak miatti többletköltségek mennyire fogják elszívni a rendelkezésre álló forrásokat az üzemeltetés hagyományos területeiről.

Néhány FM-vélemény

Stabil a működésünk, habár a hónap során jelentősen megugrott a betegeink száma. Ez szerencsére nem okozott szolgáltatás kiesést. Alapvetően pozitív üzleti hangulatot tapasztalunk, aktív megrendelői igényekkel.

Opcionális munkáknak köszönhetően enyhén növekvő árbevétel mellett lényegesen kedvezőbb eredmény.

Átlagos járvány hónap volt - a márciusban egy éves évfordulóját persze nem ünnepeltük meg...

 

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.