FbPixel
2024 február 24.

#létesítmény

Okos épületek, még okosabb hackerek

Az épületautomatizálási rendszerek lassan alapelvárássá válnak a korszerű létesítmények esetében, ezért is egyre égetőbb ezek védelmének kiépítése. Ahol ugyanis online rendszerek vannak, ott a kibertámadások jelentős problémákat okozhatnak, ami alól a létesítményüzemeltetés sem kivétel.

Nem egyszerű, de elkerülhetetlen az építőipar zöldítése

A legtöbb ország főbb célkitűzései között szerepel a karbonsemlegesség és a fenntarthatóság. Mivel az építőipar és létesítménygazdálkodás a világ szén-dioxid kibocsátásának jelentős részéért felelős, a szektor zöldítése kiemelt fontosságú.

Átvehetik a robotok az irányítást?

Amilyen dinamikusan fejlődnek a létesítményüzemeltetésben is használt technológiák, úgy fogalmazódik meg egyre gyakrabban a kérdés a szakemberek részéről: hogyan változtatja meg a robotika az FM-szakmát?

Minden eddiginél hatékonyabb a magyar fertőtlenítő robot

A fertőtlenítő robot nem számít újdonságnak, hiszen korábban is készültek már hasonló találmányok, a magyar fejlesztésű Virofighter azonban kiküszöbölt minden eddigi hiányosságot. Az UVC fényt alkalmazó robotot elsősorban kórházakba, óvodákba és iskolákba tervezték, de bárhol hatékonyan felveszi a harcot a vírusokkal szemben.

Professzionális takarítás 2022-ben - 3 üzleti tipp az új évre!

Az elmúlt időszak változatos képet mutatott a professzionális takarítás területén. A COVID 19 nyomán a fertőtlenítőszerek és higiéniai berendezések gyártói szárnyaltak, míg a foglalkoztatottság hullámzó képet mutatott. A bezárások és (újra)nyitások nagy rugalmasságot és alapos üzleti tervezést kívántak a szolgáltatói oldalon. A tapasztalatokból mit érdemes

Facility Manager vagy? Így optimalizáld a munkád!

Az elmúlt években számos kihívással kellett szembenéznie a cégeknek és az FM-szakmának. A jelenlegi gazdasági helyzetben alapvető elvárás a költségek minél hatékonyabb csökkentése mellett a karbonsemlegesség eléréséért tett erőfeszítések is kiemelt fontosságúvá váltak. A járványhelyzet is arra késztette az döntéshozókat, hogy átgondolják eddigi működésüket, ráadásul

Mi lesz a bérleti szerződésekkel, ha leáll a gázszállítás?

Az orosz-ukrán háború folyományaként Oroszország egyre több országban állítja le a gázszállítást, éppen ezért egyre égetőbbé válik az a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek, ha Magyarország is jelentősen kevesebb gázt tud importálni.

Ezek a trendek formálják munkakörnyezetünket 2023-ban

Egy iroda designja és megfelelő kialakítása sokkal többről szól, mint praktikus munkakörnyezet biztosítása az ott dolgozók számára. Fontos szerepet játszik a megtartásban, és az adott cég vagy márka karakterének, üzenetének közvetítésében is. Mindemellett az irodák kialakításának talán még sosem kellett annyira dinamikusan változnia, mint az

Az FM-szakma jövője digitális. Milyen előnyökkel jár ez?

A szakképzett munkaerő hiánya, az időigényes és költséges munkafolyamatok, a számos hibázási lehetőség – csak néhány példa azokra a nehézségekre, amelyekkel a létesítménygazdálkodóknak nap mint nap szembe kell nézniük. A digitalizáció megoldást nyújthat akár erre is? És növelheti az üzemeltetők hatékonyságát?  

Felavatták a budapesti atlétikai világbajnokságra készült stadiont

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke avatta fel az augusztus 19-én kezdődő atlétikai vb-nek otthont adó stadiont – majd kis is próbálta, futott egy kört.