FbPixel
Öko

Fenntarthatósági kisokos – út a nettó zéró épületekig

Fenntarthatósági kisokos – út a nettó zéró épületekig

A fenntartható megoldások és a karbonsemlegesség elérése az FM-szakmában is kiemelt témák, ám az alapvető fogalmak körül sok kérdés kering - ezeket segítünk tisztázni.

Ahogy a nettó zéró kibocsátás lassan alapelvárássá válik, úgy lesz egyre égetőbb a kérdés: elegendő segítséget kapnak-e az üzemeltetők az ezzel kapcsolatos főbb irányvonalakat illetően? Ide értendő a kulcsponti fogalmak tisztázása, de a nettó zéró kibocsátás eléréséig vezető úthoz szükséges főbb szempontok tudatosítása is.

A karbonsemleges épületekhez kapcsolható legfontosabb fogalmak

  • Nettó zéró kibocsátás: Amikor a szén-dioxid-kibocsátás mértéke megegyezik a kibocsátás ellensúlyozásának mértékével.
  • Nettó zéró energia: Amikor a teljes éves kibocsátás megegyezik a megújuló energiaforrások összességével. Ez annyit tesz, hogy az épület elegendő megújuló energiát állít elő saját éves energiaszükségletének kielégítésére, így csökkentve a nem megújuló energia felhasználását az építőiparban.
  • Nettó zéró szén-dioxid: Ez egyelő a karbonsemlegesség megvalósulásával, avagy annak elérésével, hogy a szén-dioxid kibocsátás teljesen megszűnik vagy kiegyenlítődik.
  • Karbon-pozitív: A karbon-pozitivitás akkor érhető el, ha több megújuló energia termelődik, mint amennyit az épület megkövetel, így ez visszatáplálható az elektromos hálózatba.
  • Dekarbonizáció: A szén teljes kiiktatása az energiafogyasztásból.
  • Villamosítás: Az elektromos árammal működő berendezések középpontba helyezése, amely lehetővé teszi egy tiszta és megbízható hálózat kiépítését.
  • Szénadó: Jogszabályban rögzített adótípus, amellyel egyre több ország él annak érdekében, hogy jelentősen csökkenteni tudják a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiséget.
  • Ellátási lánc kibocsátása: Olyan tevékenységekkel összefüggésbe hozható szén-dioxid-kibocsátás, amelyek már nem az előállítóhoz kapcsolódnak. Ilyen például a beszerzéshez vagy a hulladékhoz köthető kibocsátás. Az építőiparban ezt nevezik megtestesült szénnek.
  • Globális felmelegedési potenciál (GWP): Az üvegházhatást okozó gázok számszerűsítésére szolgáló mérőszám, amelynek mértékét egy meghatározott időre, azonos tömegű szén-dioxidhoz képest határozzák meg.
  • Carbon Capture: A CCS (carbon capture and storage = szén-dioxid lekötése és tárolása) olyan jelenleg is fejlesztés alatt álló technológiákat takar, amelyek a klímaváltozás megállítására hivatottak.

Az első lépések a nettó zéró kibocsátású épületek eléréséhez

Világszerte számos ország vállalta már a karbonsemlegesség elérését 2050-ig. Éppen ezért a létesítményeknek érdemes már most megtenniük az első lépéseket, hiszen várhatóan ez alapvető elvárássá válik majd. De miket célszerű az első lépések között figyelembe venni a nettó zéró szén-dioxid eléréséhez?

Először is fontos megérteni, hogy az épületek milyen jelentős mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, éppen ezért különösen nagy felelősség hárul az üzemeltetőkre is a karbonsemlegesség elérésében. Az épületek káros környezeti hatásai nem feltétlenül korlátozódnak a szén-dioxidra, ezt okozhatja bármilyen üvegházhatást okozó gáz, például metán vagy egyéb hűtőközegek. Ezeket érdemes alaposan felmérni a létesítményben (akár specialisták segítségével), és ezeknek megfelelően egyedileg meghatározni a legjobb megvalósítási stratégiát, amely valódi megoldást jelent.

Érdemes figyelembe venni a karbonsemlegesség eléréséért tett intézkedések pozitív hatásait, és azt, hogy mely területeken jelentenek ezek tényleges előnyt. Jelentős érv lehet pl. a közüzemi számlák csökkentése. A megújuló energia használata szinte minden esetben megtérülő befektetésnek bizonyulhat, és emellett jelentősen csökkentheti az épület szén-dioxid-kibocsátását is. A költségek optimalizálása érdekében javasolt pénzügyi támogatásokat igényelni, amelyekre többek között az EU-ban is különösen nagy figyelmet fordítanak, ezzel is ösztönözve a környezetbarát célokat szolgáló átalakításokat.

 

Forrás: FacilitiesNet

AMH
48 cikk