FbPixel
Ingatlan

Bem tér: Miért bontották le az egész épületet?

Bem tér: Miért bontották le az egész épületet?

FM Business – Bem tér, BEM Center. Megannyi kérdés, és ezúttal válasz is. Megnéztük, milyen kérdések merültek fel az épülő BEM Centerrel kapcsolatban. Az fmbusiness.hu összefoglalója, a cikk végén pedig bemutatunk egy látványos time lapse videót a BEM projektről!

A Bem tér Budapest ikonikus helyszíneként évtizedek óta jelképezi Budapest történelmi múltját és dinamikus jelenét egyaránt. Az elmúlt években a tér még nagyobb figyelmet kapott, hiszen 2021-ben egy modern irodaház és hotel építése kezdődött meg.

A BEM Center irodaház 2023 végén, a Kimptom BEM Budapest Hotel pedig 2024 nyarán kerül átadásra.

A projekttel kapcsolatban több kérdés is felmerült, melyre a BEM Center válaszolt is. 

 Az épület parkolóházába kaphatnak-e helyet, kedvezményt a környéken lakók?

BEM Center: Első körben a környéken lakók számára szeretnénk kidolgozni egy kedvezményes éjszakai parkolási lehetőséget. További megoldásokban is gondolkodunk, ami az igények és szabad kapacitás függvénye, ezek egyelőre még egyeztetés alatt vannak.

Mekkora lesz a mélygarázs befogadóképessége?

BEM Center: Az iroda mélygarázs 349 db autó befogadására lesz alkalmas, míg a hotel mélygarázs 53 db autót tud majd fogadni.

A passzázs publikus használatú lesz, vagy csak az irodaházban dolgozók mehetnek be?

BEM Center: A passzázs bárki számára elérhető lesz az üzletek, éttermek és a szolgáltatások nyitvatartási idejében.

Miért bontották le az egész épületet? 

BEM Center: Az elhagyatott és rossz állapotú épületet védett értékként fenntarthatta volna az állam és megtölthette volna egy funkcióval az adott struktúrát, de ez esetben számolni kellett volna a ténnyel, hogy az épület nem lesz önfenntartó, gazdaságtalanul lehet csak működtetni, ezért magánkézbe került.

A Bem téri homlokzat megmaradt, az oldalhomlokzatokkal együtt, és még a főhomlokzat eredeti, a második világháború után nem helyreállított díszítőelemeit is restaurálják. Az épületegyüttes többi része sajnos teljesen lepusztult a másfél évtized alatt. Nem lett volna költséghatékony felújítani.

Mi lett az iskolámmal? – kérdezik a helyiek

BEM Center: A volt laktanya épületében 1957-1968-ig működött a Bem József utcai Általános Iskola. Az új funkciót a Ratkó-korszak nagy gyermeklétszáma indokolta, de kényszermegoldás volt, hiszen az épület alapvetően nem iskolának készült. Mindössze 11 évig funkcionált a laktanya iskolaként, utána a rossz adottságok miatt az iskolát elköltöztették.

Milyen szolgáltatásokkal fog rendelkezni az épület?

BEM Center: Az üzlethelyiségek leendő bérlőivel jelenleg is folynak az egyeztetések, de tervek szerint élelmiszerbolt, bank, rekreációs lehetőségek, úgy mint fitness, day spa várják majd az itt dolgozókat, a környéken lakókat. Emellett a Kimpton hotel épületrész 3 éttermi egységgel várja majd vendégeit (Bar, rooftop bar, étterem), az iroda részen pedig egy bisztró étterem kerül kialakításra. Ezeket a szolgáltatásokat bárki igénybe veheti, azok nyitvatartási idejében.

Az értékteremtő beruházásnak köszönhetően a hányattatott sorsú épület méltó módon kapcsolódhat vissza a főváros vérkeringésébe, ahogy a megújuló Bem tér és környéke is. Az épület újjászületésnek előnye nem csak a színvonalas, szolgáltatásokkal teli, városképet javító épületkomplexum lesz. 

A fejlesztés a környező ingatlanok értékét is növelni fogja, nem utolsó sorban a környező utcák közlekedési problémáit is enyhíti majd: megszűnnek a parkolási gondok és a passzázsnak köszönhetően átjárható lesz a Fekete Sas és a Kandó Kálmán utca. A Duna-Buda projekt keretein belül a Bem téren áthaladó keresztirányú autóforgalom teljes mértékben megszüntetésre kerül, ezzel egy új, gyalogosbarát tér jön létre. Ehhez kapcsolódóan pedig tervezés alatt van a Fekete Sas utca Duna felőli részének kétirányúsítása a rakpart felé, amivel jelentősen csökkeni fog a környező utcák forgalmi terhelése – tudta meg az fmbusiness.hu a BEM Centertől.

És akkor ahogy a bevezetőben ígértük, íme a time lapse videó az épület bontásáról és újjászületéséről

Forrás, fotó: bemcenter.hu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.