FbPixel
Külföld

Ambiciózus ausztrál városfejlesztés – épül az új Szilícium-völgy

Ambiciózus ausztrál városfejlesztés – épül az új Szilícium-völgy

Ausztrália legújabb és egyik leggyorsabban fejlődő városa Greater Springfield. Nem árt odafigyelni a mindössze 30 éves városfejlesztési projektre, ahol megállíthatatlan fejlődés!

Mindent a semmiből

Maha Sinnathamby elismert ingatlanfejlesztő, de amikor 1992-ben megvásárolta a Brisbane közeli 28 négyzetkilóméternyi földterületet, kevesen hittek sikerében.

A föld mindössze 10%-a volt lakóingatlan fejlesztésre szánt terület, nem épült ki közlekedés, összeköttetés a környező városokkal, egyszóval gazdaságilag és szociálisan is értéktelennek, élhetetlennek tűnő, finoman szólva is kérdéses befektetésnek látszott.

Sinnathambynak azonban volt egy terve, amivel ezt a kietlen területet mára egy technológiai, egészségügyi, oktatási és üzleti központtá változtatta, ahol a fejlődés megállíthatatlan.

Greater Springfield jelenleg több mint 46,000 lakossal, 16,500 lakóingatlannal, 11 iskolával, 15,000 diákkal, egyetemi kampusszal, magánkórházzal és vasúttal is büszkélkedhet. A fenntarthatóságra építő város 2038-ra várhatóan több energiát lesz képes fejleszteni, mint amennyit felhasznál.

MR_3_springfield_orion-lagoon-aerial-12091-108-4500px-low

Az új Szilícium-völgy

Maha Sinnathamby 50 éve fejleszt lakó és kereskedelmi ingatlanokat a szigetországban. Legújabb projektjének célja bevallottan a Szilícium-völgyhöz hasonló modern üzleti központ létrehozása, ami Greater Springfieldbe vonzza a Microsoft és Google méretű vállalatokat is.

A szó szerint a semmiből feltörő város a CNBC szerint jó eséllyel pályázik a Szilícium-völgy babérjaira.

Greater Springfield Ausztrália egyetlen olyan városfejlesztése, amit a magánszektor kezdeményezett, és a több mint egy évszázados Canberra óta az első mesterséges, tervezett ausztrál város.

Az eredetileg 6,1 millió dolláros földvásárlásból a tervek szerint egy 68 milliárdos álomváros születik, ám ehhez további befektetőkre van szükség. Greater Springfieldben eddig a fejlesztési projektek 25 százaléka készült el 15 milliárd dollárnyi magán és állami forrásból. A továbblépéshez szükséges tőkére nagyvállalti befektetőktől számítanak a városfejlesztési vezetők, a Springfield City Group menedzsmentje.

 

A siker vonzásában

A projekt jelenleg 20.000 munkahelyet biztosít, de a cél az, hogy 2030-ra az új munkahelyek száma 52.000-re nőjön, a lakosság száma pedig megháromszorozódjon. Ehhez azonban globális nagyvállalatokra van szükség, akik nemcsak tőkét, de új munkahelyeket is hoznak Greater Springfieldbe.

"Tekintélyes vállalatokat akarunk a városba vonzani, akik tehetségesek és profitorientáltak" – nyilatkozta Sinnathamby, majd hozzátette: "Ezt a hatalmas munkát nem tudjuk egyedül elvégezni."

Bár a projekt már évek óta tart, a befektetők bevonzása a pandémia nyomán kialakult helyzetben új lendületet kapott. A járvány hatására ugyanis sokan átgondolják a nagy üzleti központok vonzerejét.

Egyes becslések szerint az amerikai technológia- és médiaszektor szereplőinek 53% -a már elhagyta vagy azt tervezi, hogy elhagyja a nagyvárosokat főként a növekvő megélhetési költségek miatt.

3,9% -os munkanélküliségi rátájával a feltörekvő iparágakra összpontosító ausztrál város úgy tűnik, jól átvészelte a járványt, ami várhatóan még vonzóbbá teszi majd a befektetők és startupok számára egyaránt.

 

Fotók: greaterspringfield.com.au

AMH
48 cikk