FbPixel
Külföld

A rugalmas munkavégzés értékesebb, mint a fizetésemelés

A rugalmas munkavégzés értékesebb, mint a fizetésemelés

Több olyan kutatás is készült a közelmúltban, amely az aktuális munkavállalói preferenciákat vizsgálta, és egy közös pont mindegyikben felfedezhető: a legfontosabb a szempont a távoli és helyszíni munkavégzés közötti egyensúly megteremtése, és az alkalmazottak olyan munkát már nem szívesen vállalnak, amely kizárólag csak irodából végezhető. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a hibrid munkavégzésé lehet a jövő.

Mindenhol jó, de a legjobb otthon?

A Facilitate Magazine foglalta össze a Poly által végzett felmérés legfontosabb tanulságait, amelyhez 5000 munkavállalót és munkáltatót kérdeztek meg az Egyesült Államokban. A tanulmányból kiderül, hogy a munkavállalók 63%-a nem szeretne visszatérni teljesen az irodába, és ez személyiségtípustól független. A kutatásban ugyanis külön foglalkoztak a magukat introvertáltnak vagy extrovertáltnak valló alkalmazottakkal, és kiderült, hogy mindkét személyiségtípus a hibrid vagy távmunkát részesíti előnyben a teljes munkaidős irodai munkavégzéssel szemben.

Az introveltált és extroveltát munkavállalók is hatékonyabbak home officeban?

Az introvertált munkavállalók 64%-a nyilatkozott úgy, hogy a termelékenységük nőtt a világjárvány óta, amióta többet dolgoznak otthonról, az extrovertáltaknak 51%-a érzett hasonlóan. A jobb produktivitás okaként 38% a jobb munka-magánélet egyensúlyt nevezte meg, 35% pedig a távmunka önbizalomnövelő hatását. A felmérésben résztvevők 71%-a szerint az otthoni munkavégzés jobban illik a személyiségéhez, hatékonyabban tud dolgozni így és 41% szerint a munkaeszközei is jobbak otthon, mint az irodában. Mindemellett az is kiderült a felmérésből, hogy a megkérdezettek 57%-a (az introvertáltak 77%-a) érez nyomást a munkáltató részéről arra vonatkozóan, hogy többet kellene az irodában lennie, mint amennyit szeretne valójában.

A vezetők is elismerték: tehetnének többet

A válaszadók 72%-a egyetértett abban, hogy a munkáltatók egyelőre még nem tesznek eleget azért, hogy a távmunka és az irodai munka közötti összhang meglegyen. Csupán 36% elégedett az otthoni munkához biztosított technológiával, 17% pedig kimondottan zavarónak tartja az online meetingeken előforduló technikai nehézségeket. A felmérésben megkérdezett vezetők is egyetértettek abban, hogy tehetnének még többet a hibrid munkavégzés támogatásáért, ám 65%-uk továbbra is az irodai munkavégzést szorgalmazná annak ellenére is, hogy az alkalmazottaik igényei ettől eltérőek.

Inkább rugalmas munkavégzés mint fizetésemelés

A Humanyze globális munkahelyi elemzési szolgáltató is kiadta tavaszi munkavállaló-megtartási jelentését, amelyből kiderült, hogy a munkavállalók munkahelyen való maradását a fizetésen és juttatásokon kívül a rugalmasság és a hibrid vagy otthoni munkavégzés lehetősége befolyásolja leginkább. Ezt megerősítette az IWG kutatása is, amely során a válaszadó munkavállalók 72%-a nyilatkozott úgy, hogy hosszú távon még 10%-os fizetésemelés mellett is inkább a rugalmas munkavégzést választaná, mint azt, hogy heti öt napot járjon az irodába.

Munkahely a közelben

Ezzel a jelenséggel a B+N Newsroom is foglalkozott, ahol arra mutattak rá, hogy a fenti szempontok mellett mennyire fontos a munkahely lakhelyhez való közelsége is. Az IWG felmérésében megkérdezettek 77%-a szerint munkahelyváltáskor az egyik legfontosabb tényező az otthonához minél közelebb eső munkahely, és négyszer nagyobb valószínűséggel választják a lakhelyükhöz közelebb eső irodát, mint a belvárost.

Ez az eredmény is arra ösztönözte az IWG-t, hogy 2022-ig 1000 új helyszínnel bővítse globális hálózatát, éppen ezért egy kísérleti projekt keretében a Tesco szupermarketlánc üzleteiben található felesleges helyiségeket rugalmas irodákká alakították át. A vállalat célja ezzel az volt, hogy önfenntartóbb, élettel telibb helyi közösségeket hozzanak létre, amelyek nagyban javítják a helyi munkavállalók munka-magánélet egyensúlyát, valamint a napi költséges ingázások csökkentésével pozitív hatást gyakoroljanak a környezetre.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.