FbPixel
Épületüzemeltetés

A B+N Referencia nemzetközi terjeszkedésbe kezdett

A B+N Referencia nemzetközi terjeszkedésbe kezdett

A B+N Referencia Zrt. megvásárolta az ISS Csoport közép-kelet-európai érdekeltségeit. A nemzetközi szinten is jelentős felvásárlással a magyar cégcsoport a régió egyik legjelentősebb létesítményüzemeltetőjévé vált.

A tranzakció az ISS Csoport csehországi, szlovákiai, román és magyar érdekeltségeit érinti. A terjeszkedés a teljes magyar gazdaság szempontjából is fontos lépés.

Az 1901-ben, Koppenhágában alapított ISS Csoport a világ egyik legnagyobb, nemzetközi létesítményüzemeltető szolgáltatója. Csaknem 400 ezer munkatársával – a piac meghatározó szereplőjeként – ügyfelek ezreit szolgálja ki világszinten. A csoport 2018-ban jelentette be, hogy stratégiai céljai elérése érdekében 13 országban el kívánja adni üzletrészeit, – beleértve a jelenlegi tranzakció tárgyát képező operációkat is – annak érdekében, hogy a fő piacaira koncentrálhasson. A közép-kelet-európai ISS vállalatok eladása ennek a folyamatnak a része.  A régió négy meghatározó leányvállalata összesen évi 70 millió eurós árbevételt ér el, közel 4 ezer alkalmazottat foglalkoztatva. Fő profilja a takarítás, műszaki üzemeltetés, catering és biztonsági szolgáltatások.

A B+N Referencia Zrt. az akvizícióval fejlődésének újabb fontos állomásához érkezett. A felvásárlással regionális szinten is meghatározó létesítményüzemeltető vállalattá vált. A nemzetközi terjeszkedés logikus lépés a cég részéről, egyértelműen következik az eddigi sikerekből. Két évtized alatt ebben a rendkívül kompetitív szegmensben a társaság piacvezetővé vált Magyarországon. Évek óta stabil szereplője az 500 legnagyobb árbevételű hazai vállalati rangsornak. Az elmúlt évek során az árbevétel folyamatosan nőtt, 2019-ben 36 milliárd forintos forgalom mellett 4 milliárdos adózott eredményt ért el. Ügyfelei között a hazai nagyvállalati szektor jeles képviselői mellet az állami intézmények is szerepelnek.

Kis-Szölgyémi Ferenc: a facility management iparág volumen alapon működik

„A facility management iparág volumen alapon működik: a méret növekedésével nő a költséghatékonyság, a nagyobb bázis mozgatásához nem kell jelentősen növelni az adminisztrációs hátteret. Ezért a nagy volumen versenyelőnyt jelent a kisebb szereplőkhöz képest. A B+N Referencia Zrt. alkalmazottainak száma ezzel a tranzakcióval túllépi a 10 ezer főt”- mondta Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója.

Kis-Szölgyémi Ferenc hozzátette: „A mi tőkénk a kékgalléros bázisunk. Mivel Európa kékgalléros munkavállalói alapvetően a közép-kelet-európai régióból származnak, meggyőződésem, hogy a jelentős régiós munkaerőbázis a nyugat-európai versenyképességünket is javítja. Ezt a versenyelőnyünket a jövőben kihasználva, ebbe az irányba is építkezünk majd.”

A B+N Referencia Zrt piacra lépésével az ISS megrendelői biztosak lehetnek benne, hogy megmaradnak, sőt továbbfejlődnek az eddigi magas színvonalú szolgáltatások a facility management teljes portfóliójában.

Piacvezető létesítményüzemeltető

A vállalat piacvezető Magyarországon a létesítményüzemeltetés területén. 20 éves tapasztalattal és szaktudással rendelkezik, több szakterületen ISO minősítés alapján dolgozik. Hazai ügyfelei között megtalálhatók a nagyvállalati és üzleti szféra kiemelkedő szereplői.

A B+N Referencia Zrt. az itthon megszokott kiemelkedő szakértelmet, magas minőségű szolgáltatást, ügyfélorientáltságot, átlátható és rugalmas működést és a gyors döntéshozatalt exportálja a régió országaiba. Mindezek biztosítják leendő ügyfelei magas minőségű kiszolgálását az új piacokon is. A vállalat optimista a terjeszkedést illetően, hiszen a vitathatatlan szakértelme mellett 100%-os magyar tulajdonú cégként jól ismeri és érti a közép-kelet-európai piacot, az üzleti világot, a gazdasági környezetet.

A B+N Referencia Zrt. hisz abban, hogy a létesítménygazdálkodási szektorban is – ahogy minden más, nagy emberi erőforrást igénylő területen – egyre nagyobb lesz a jelentősége az automatizálásnak és robotikának. Ezért szolgáltatásai folyamatos fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektet a technológiai innovációra is. A létesítményüzemeltető cégek közül Magyarországon egyedül a B+N Referencia Zrt. rendelkezik kutatás-fejlesztési részleggel, ahol 15 munkatárs dolgozik. A vállalat külföldi partnerei számára is elérhetővé teszi a magyarországi K+F részlege által fejlesztett innovatív automatizálási megoldásait. Ilyen például a 2019-ben piacra dobott saját fejlesztésű, autonóm ipari takarítórobotot, vagy a 2020-as fejlesztésű mobil UV-fertőtlenítő eszköz.

Mindenkinek joga van az egészséges, élhető környezethez, mind otthon, mind a munkahelyen is - vélik a B+N-nél

Kis-Szölgyémi Ferenc kiemelte, hogy a vállalat azért dolgozik, hogy ezt megteremtse és fenntartsa, ahogy azt a szlogen megfogalmazza: „Élhetőbb világért dolgozunk!”. Hogy ez nem üres szólam, azt a cég több évtizedes tapasztalata, szakértelme, elkötelezettsége támasztja alá. Mindennapi tevékenységének alapja ügyfelei elégedettsége, amelyet a szolgáltatások magas színvonalával vív ki.

A tulajdonjog az aláírás után azonnal átszáll a B+N-re, kivéve a magyarországi leányvállalatot, ahol szükség van a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására. Ez várhatóan 1 hónap alatt megtörténik.

A B+N Referencia Zrt. társadalmi missziójának tartja, hogy felhívja a figyelmet a takarítói munka fontosságára, harcol annak elismeréséért, hiszen Magyarországon 4.100 takarító munkatárssal dolgozik. A kétkezi munka megbecsülése a vállalat alapértéke. Ennek jegyében 2020-ban elindította „Vedd észre” című kampányát, amely a takarítók társadalmi megbecsülésének emelését tűzte ki célul. A kampányban a vállalat felhívja a figyelmet a takarítók értékes munkájára. Célja, hogy megkapják az őket megillető megbecsülést. A B+N Zrt. ezt a változást szeretné elindítani az új piacain is. Arra törekszik, hogy lehetőleg minden helyi munkavállalót megtartson és megbecsüljön – csakúgy, mint Magyarországon.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.