FbPixel
Koronavírus

Zuhanórepülésben a brit kereskedelmi ingatlanok értéke

Zuhanórepülésben a brit kereskedelmi ingatlanok értéke

Nem egészen egy év alatt több mint 200 milliárd fonttal zuhant a kereskedelmi célú ingatlanok piaci értéke Nagy-Britanniában. Gazdasági elemzők szerint azonban nincs ok az aggodalomra, véleményük szerint ennek várhatóan nem lesznek olyan következményei, mint a másfél évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság idején tapasztalt értékvesztésnek. Mindez az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) tanulmányában áll.

A Centre for Economics and Business Research által idézett statisztikai becslések szerint 2020 végén - telekárak nélkül - 899 milliárd font volt a nem lakóingatlanként szolgáló épületek értéke, és ez 2022 közepére valószínűleg ezermilliárd font (hozzávetőleg 433 ezer milliárd forint) környékére emelkedett. Azóta viszont a kereskedelmi ingatlanok piaca gyakorlatilag összeomlott, és ez 21 százalékos, vagyis a tavaly nyári szinthez mérve 210 milliárd fontos (91 ezer milliárd forint) árzuhanást okozott a szektorban - áll a CEBR tanulmányában.

A brit gazdaságtörténet legnagyobb ingatlanpiaci árzuhanása

Ez az árzuhanás szakemberek szerint háromszorosan haladja meg a 2008 vége és 2010 vége között mért 71 milliárd fontos szektorszintű értékvesztést.

A CEBR elemzése szerint a mostani zuhanás fő okai közé tartozik a kamatok emelkedése, amely láthatóan váratlanul érte a szektort. Az emelkedő kamatok növelik a tulajdonosok költségeit, ugyanakkor csökkentik a hitelből végrehajtott ingatlanvásárlások vonzerejét - hangsúlyozza az elemzőház.

A koronavírus-járvány hatása is érezhető

A CEBR tanulmánya szerint az árzuhanás legfőbb mögöttes, átgyűrűző oka azonban még mindig az a hatás, amelyet a koronavírus-járvány gyakorolt a kiskereskedelmi és irodaingatlanok kihasználtságára.

Az irodák értékét nyilvánvalóan csökkentette az a tény, hogy sok munkahelyen a korábbinál kevésbé jellemző az alkalmazottak heti ötnapos személyes jelenléte, emellett az online bevásárlás népszerűsége is jelentősen nőtt a járvány idején, és tavaly elérte a teljes kiskereskedelmi forgalom negyedét.

Mivel ezek a folyamatok a jelek szerint meggyökeresedtek, nem sok szakértő számol a kereskedelmi ingatlanok értékének ugrásszerű emelkedésével - áll a CEBR hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

London, A brit gazdaságtörténet legnagyobb ingatlanpiaci árzuhanása

A pénzügyi szektor óvatosabb hitelezési gyakorlatot folytat

Az elemzőműhely szerint ugyanakkor ennek most nem lesznek olyan súlyos visszaható következményei például a bankrendszerre, mint a 2008-ban elhatalmasodott globális pénzügyi válság idején, mivel az azóta eltelt időszakban a pénzügyi szektor óvatosabb hitelezési gyakorlatot folytat, és az adósságállomány meg sem közelíti a pénzügyi válság idején mért szintet.

Mindemellett a 2008-as válságnak több összetevője volt, elsősorban az akkori helyzetből adódó túlértékeltség, valamint az a tény, hogy akkoriban a befektetők nem értették meg teljesen a nem elsőrendű (subprime) jelzálogadósság-tömegből eredő problémákat. Ilyen jellegű gondok most nem mutatkoznak a CEBR elemzése szerint. A jelenlegi várakozása az, hogy az ingatlanpiaci és a bankszektorbeli válságból egyidejűleg eredő rendszerszintű kockázatok kezelhetők lesznek, bár ennek további gazdasági stagnálás lesz az ára.

(MTI)

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.