FbPixel
Épületüzemeltetés

Akadálymentesség: jó példa lehet az Etele Plaza

Akadálymentesség: jó példa lehet az Etele Plaza

Innovatív megoldások segítik az épületek akadálymentes kialakítását. Részletek az fmbusiness.hu oldalán.

Az akadálymentesség a tervezési folyamat szerves része, az építészek ma már a projekt elején, előre számolnak a mindenki számára hozzáférhető külső- és belső kialakítással. A statisztikák is azt mutatják, hogy az esélyegyenlőség ma már magától értetődő, így az épületek akadálymentesítése is alapkövetelmény.

A hazai jogszabályok is előírják az akadálymentességet

Az Eurostat becslései szerint a 16 év feletti uniós népesség 27 százaléka, több mint 100 millió fő élt a fogyatékosság valamilyen formájával 2022-ben, vagyis minden negyedik felnőtt érintett. A hazai Népszámlálás adatai alapján a 15-64 év közötti korcsoportban több mint 350.000 fogyatékkal élő ember számára jelenthetnek gondot a nem kellő körültekintéssel megtervezett épületek. A hazai jogszabályok is előírják az akadálymentességet, de a többségi társadalom tagjainak mindennapjait is megkönnyíti, például az idős emberekét, kismamákét, valamint a babakocsival, vagy akár nagyobb csomaggal közlekedőkét is.

Az elmúlt években az akadálymentesítés meghatározó tervezési szemponttá nőtte ki magát. Erre számos praktikus belsőépítészeti megoldás is létezik. A közvetlen környezet és az épületek megközelíthetősége, a belső vertikális és horizontális közlekedés kialakítása, az egyes funkciók, területek használhatósága a térszervezés esetében már az első alaprajzi vázlatoknál kulcstényezők. A Paulinyi & Partners belsőépítészeti projektigazgatója, Vass Orsolya szerint a fogadóterek, liftcsoportok, vizesblokkok tervezésénél is minden esteben figyelembe veszik a mozgásukban valamilyen módon akadályoztatott személyek közlekedését.

Példa lehet az Etele Plaza rendszere

„Különböző taktilis, vagyis tapintás útján érzékelhető felületeket is alkalmazunk a látásukban sérült emberek tájékozódására, például a padlóburkolatok és lépcsők esetében, valamint informatikai, hang- és fényalapú segédeszközökkel is segítjük az eligazodást. Erre remek példa az általunk tervezett Etele Plaza rendszere.” – mondta el Vass Orsolya.

A számos akadálymentes megoldást alkalmazó Etele Plaza Magyarország első okos bevásárlóközpontja. Az itt alkalmazott, az Óbudai Egyetem mérnökei által kifejlesztett Ariadné vakvezető rendszer egészen új lehetőségeket teremt a látássérültek akadálymentes közlekedése terén. Egyaránt alkalmazható belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken, otthonokban vagy éppen kültéri eseményeken, és minden esetben képes hatékonyan segíteni a vakok és gyengénlátók tájékozódását. A megoldás alapja egy olyan, elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, amellyel a felhasználó egy speciális, burkolatba rejtett vezetőcsíkot képes követni és könnyedén navigálhat az épületben. Az eszköz a hagyományos pásztázó mozgatásakor hangot és vibráló jelzéssel mutatja a vezetőcsíkot, amikor elhalad fölötte, így segíti az önálló tájékozódást.

A mesterséges intelligencia is segítheti a fogyatékossággal élők mindennapjait

Az akadálymentes tervezésben nagyobb kihívást jelenthet a tervezőknek egy meglévő épület felújítása, hiszen sok esetben az adott területek nem rendelkeznek az ilyen kialakításhoz szükséges paraméterekkel, emiatt előfordul, hogy például a kerekesszéket használók számára egy új, a közlekedést biztosító útvonalat kell kijelölni, amely nem egyezik meg az általános forgalommal. Ezekben az esetekben más eszközökhöz kell nyúlni, például korlátlift telepítésével, vagy egy új lépcsőházi mag kiépítésével a megfelelő méretű lift alkalmazásához. A legjobb megoldás megtalálásában nagy segítséget nyújtanak az iroda által alkalmazott szimulációs eljárások, melyek képesek az épületben közlekedők mozgását is modellezni, valamint lehetővé teszi a különböző lehetőségek összehasonlítását az anyaghasználat és a várható költségek szerint is.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre több eszköz segítheti majd a fogyatékossággal élők mindennapjait, például a navigáció, az arcfelismerés vagy a hangfelismerés tovább fejlődésével. A közeljövőben több olyan tevékenység, amelyek korábban nehezek vagy lehetetlenek voltak a fogyatékkal élők számára, akár mindennapos is lehet. A technológia a tervezőket is segíti, hiszen a szimulációs eljárások fejlődésével egyre könnyebb lesz előre felkészülni a legkülönfélébb lehetőségekre.

„Az akadálymentesség nem csupán előírás, hanem egy szemléletmód, amely elősegíti az inkluzív és fenntartható társadalmak kiépítését. Mindez nemcsak fizikai, hanem érzelmi és pszichológiai szempontból is fontos, hiszen a kényelmes és elérhető terek révén érzik jól magukat az emberek. Az építészeti tervezők és belsőépítészek felelőssége olyan környezetet teremteni, amely befogadja az emberek sokféleségét és igazodik a különféle szükségletekhez” – mondta el Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi & Partners elnök-vezérigazgatója.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.