FbPixel
2024 április 18.

#építési technológiák

Folyadékalapú ablak, amely csökkentheti az épületek energiafelhasználását

Eddig mindenki arra koncentrált, hogy nyáron kizárja a napfényt, télen pedig annyit engedjen be belőle, amennyit csak lehet. A hőtárolásra azonban eddig senki nem gondolt - hangsúlyozták a kutatók.   

Egyszerű, de hatékony lesz az Aston Martin Cognizant F1 gyára

Nem lesz extravagáns a létesítmény, de alkalmas a célra. Ezt már Otmar Szafnauer csapatfőnök emelte ki a Formula1.com-nak. A válság hatására elindult a létesítményoptimalizálás?

Jön az év első Green Talk eseménye

Természetesen online, a téma a KNE, közel nulla energiaigényű épületek.  Január 28-án, 15 és 16 óra között rendezi meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) az év első, már hagyományosnak számító Green Talk eseményét. 

Szuperfehér festék lehet a megoldás a városok hűtésére

Amerikai kutatóknak sikerült kifejleszteniük a szuperfehér festéket, ami komoly segítséget jelenthet a városok hűtésében, ezáltal pedig a globális felmelegedés elleni harcban. Ez az első olyan színezőanyag, amely képes a környezeténél alacsonyabb hőmérsékletet elérni.

„Anti-Solar” – az éjszakai áramtermelés jövője

„Napelem”, amely éjszaka is áramot termel? Nem lehetetlen küldetés.

A hazai piacon egyedülálló szigetelőanyagot fejlesztett ki egy magyar cég

A magyar piacon egyedülálló, a hagyományos termékekhez képest akár 20 százalékos fűtési energia-megtakarítást lehetővé tevő szigetelőanyagot fejlesztett ki egy magyar cég – adta közre az MTI. Hővezetési tényezője: 0,030 W/mK.

Automatizált szerkezetépítés

3D: a jövőben az épületek költségvetési tervezésében is széleskörben használni fogják, a modell megbízható alapul fog szolgálni olyan területek, mint az idő és az árak tervezéséhez.

Elkezdődött a Lánchíd felújítása

Március 17-én kezdetét vette a Budapest szimbólumának is tekintett Széchenyi lánchíd felújítása, amely már régóta a főváros tervei között szerepelt. Az elképzelések szerint a munkálatok befejezése, illetve a teljes átadás-átvétel 2023 őszén várható - az fmbusiness.hu cikke.

BIM: hatékonyabb folyamatok a tervezéstől az üzemeltetésig

Világszerte egyre népszerűbbé, sőt, a közeljövőben alapvetővé válik az épület-információs-modellezés, vagy ismertebb nevén a BIM alkalmazása. Ez nem csupán egy eszköz, hanem egy folyamat. Egy olyan digitális megoldás, amely nem csak az építkezést segíti.

Nincs A kategóriás épület zöld minősítés nélkül

Ha egy irodaépület lépést akar tartani az aktuális trendekkel és elvárásokkal, az üzemeltetőknek nincs könnyű dolguk, és ez számos többletköltséggel is jár. Nincs azonban a bérlők igényeit kiszolgáló A kategóriás épület zöld minősítés nélkül.