FbPixel
Magyarország

Ujjé a Ligetben! Milyen parkfejlesztések várhatóak idén a Városligetben?

Ujjé a Ligetben! Milyen parkfejlesztések várhatóak idén a Városligetben?

Liget Budapest Projekt: 2020-ban birtokba vehette a közönség a Városligeti Sportcentrumot és a két kilométeres Futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkkal is gazdagodott a Liget. Ja, és a föld alatt is lehet – szó szerint – kulturáltan parkolni!

Tavaly év végén – az Ötvenhatosok terén megszűnt parkoló helyén - megnyílt a háromszintes, 800 autót befogadni képes Múzeum Mélygarázs.

A mélygarázs egész Európában egyedülálló, látványos különlegessége, hogy belső tereit a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik, melyek nemcsak a vizuális élményt növelik, de a tájékozódást is segítik.

A Múzeum Mélygarázs ideális választás lehet a Városligeti Sportcentrumba vagy a futókörhöz érkező sportolóknak, a Nagyjátszótérre jövő családoknak, a Ligetbe látogatóknak, vagy akár a környező irodákban dolgozóknak.

parkoló Ötvenhatosok tere - Múzeum Mélygarázs

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet alatt, este 7 és reggel 7 óra között, a kormány vonatkozó rendelete alapján a mélygarázsban bárki ingyenesen parkolhat.

A Világ legjobb épülete

A már építés alatt álló új Néprajzi Múzeum 2018-ban a „Világ legjobb középülete” díjat nyerte el a rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson, ahol megkapta a „World’s Best Architecture” fődíjat is. A Néprajzi Múzeum épülete már tavaly ősszel szerkezetkész állapotba került, az új intézményt várhatóan 2022 tavaszán vehetik majd birtokba a látogatók.

Liget Budapest

Idén folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása, melynek köszönhetően megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, és az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik – számolt be a projektről a Városliget Zrt.

Liget Budapest Projekt

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a parkfejlesztés során több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület is létrejön, az épülő két intézményt körülölelő területen pedig több mint ötvenezer négyzetméternyi zöldfelület teljes körű megújítása is megvalósul, másfélszáz lombos fa, több tízezer cserje és évelő növény kiültetésével. Ezzel egy különleges, kiemelkedő színvonalú zöldfelületi rekreációs övezet jön létre. A terület rehabilitációja történeti jelentőséggel is bír, hiszen a parkrész rekonstrukciójának terveit Magyarország egyik legjobb tájépítész irodája, a Garten Stúdió a Városliget eredeti, XIX. század eleji terveit jegyző Heinrich Nebbien helyszínrajzainak felhasználásával készültette el.

Városliget Budapest Projekt

Magyar Zene Háza

„A hamarosan elinduló parkfejlesztésben a Magyar Zene Háza közvetlen környezetében ismét látogathatóvá válik a korábbi évtizedekben a Hungexpo irodaházak elhelyezését szolgáló, a közönség elől kerítéssel elzárt terület is, ahol a park eredeti terveit megidéző zöldfelületi egységeket alakítanak ki. Ezzel több ezer négyzetméternyi, korábban nem látogatható zöldfelületet kapnak vissza a Liget látogatói. A tervezett területen egyedi interaktív, zenei ismeretterjesztő elemek is elhelyezésre kerülnek, melyek különleges élményt nyújtanak majd a látogatók számára. Ezek közé tartozik majd a zenei tematikát követő Zenei élménykert is, ami minden bizonnyal a Magyar Zene Házába látogató családok népszerű célpontjává válik majd” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Magyar-Zene-Háza-

Mindezeknek köszönhetően helyreáll és növényzetében, zöldfelületeiben bővül a Városliget egyik legimpozánsabb és legintenzívebben használt egysége, a Néprajzi Múzeum és az Olof Palme sétány közötti terület, benne a park egykori főbejáratával, a Rondóval.

136683660_2717714425147705_300460141927697453_o

Folytatódik továbbá a Városligeti Promenád kialakítása, amelynek első, a Múzeum Mélygarázs fölött elterülő szakaszát a múlt év végén adták át a nagyközönségnek. A most következő ütemben a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér.

(Fotó, forrás: Városliget Zrt.)

Arany M. Gábor
11 cikk