FbPixel
Ingatlan

Látogatóközpont mutatja be a Budavári Palota megújítását

Látogatóközpont mutatja be a Budavári Palota megújítását

Többek között maketteken és digitális rekonstrukciókon keresztül mutatja be a Budavári Palota rekonstrukcióját a Hunyadi-udvarban megnyílt látogatóközpont.

A Nemzeti Hauszmann Program kettős célt tűzött ki maga elé: a hauszmanni tervek alapján újjáépíteni az előző századfordulón a budavári Palotanegyedben álló épületeket, másrészt ezeket tartalmas programokkal megtölteni - mondta el a látogatóközpont megnyitóján a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Sikota Krisztina hozzátette: a Palotanegyed programjaira látogatók száma lassan eléri a pandémia előtti időszakot. 

Új parkrészek, sétautak, liftek épültek, de új utcabútorokat, ivókutakat és mosdókat is elhelyeztek - számolt be a fejlesztésekről az MTI.

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta: a Nemzeti Hauszmann Program eredményeként már visszaállították a Budavári Palota déli összekötő szárnyának eredeti formáját, benne a Szent István-teremmel, amelyet az elmúlt másfél évben csaknem 110 ezren kerestek fel.

Rekonstrukció, díszes főbejárat, díszteremsor

A szakemberek eközben végeztek a palota teljes körű műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális feltárásával, ezekre támaszkodva lesz lehetséges az épület teljes helyreállítása.

A palota Szent György tér felőli szárnya az épületegyüttes fogadóépülete lesz, díszes főbejárattal és levezető rámpával. A vezérigazgató-helyettes elmondása szerint a fogadóépületből válik majd megközelíthetővé a rekonstrukciók után a Dunával párhuzamosan futó díszteremsor is.    

2023-ban folytatódnak a Dísz téri és Szent György téri építkezések is: jó ütemben halad az egykori Vörös Kereszt-székház, Honvéd Főparancsnokság és József főhercegi palota újjáépítése is - közölte Sikota Krisztina.

100 ezernél is több történelmi dokumentum

Gutowski Robert, a Budavári Palota rekonstrukciójának vezető építésze elmondta, az új látogatóközpont kamaratárlata a palota rekonstrukciójának előkészítő munkáit és az eddigi kutatások eredményeit mutatja be maketteken és látványterveken keresztül.

Mint felidézte, a levéltári kutatások eredményeként mára több mint 100 ezer történeti dokumentum áll a szakemberek rendelkezésére, ezeket egészítik ki a helyszíni építészeti felmérések és diagnosztikai feltárások, falkutatások.

Az elméleti rekonstrukciót követő építészeti tervezés, majd a kivitelezés számos kihívással bír, az újjászülető épületnek ugyanis maradéktalanul meg kell felelnie a mai kor követelményeinek is, ezért minden tenyérnyi felületet a legmagasabb minőségben terveznek meg - hangsúlyozta Gutowski Robert, hozzáfűzve: a rekonstrukció előrehaladtával a látogatóközpont az aktualitásokról is folyamatosan beszámol majd.

Forrás: MTI. Fotó: Budavari Palota Látogatóközpont, MTI/Lakatos Péter

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.