FbPixel
Magyarország

Csökkent az építőipari termelés Magyarországon

Csökkent az építőipari termelés Magyarországon

12%-kal csökkent az építőipari termelés tavalyhoz képest – szúrta ki az fmbusiness.hu szerkesztője egy friss KSH jelentésben.

2023 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 10,0%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,7%-kal kisebb volt az áprilisinál - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal 2023. július 14-én közzétett jelentésében.

Durva csökkenés a megkötött új szerződések tekintetében

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, a megkötött új szerződések száma drasztikusan visszaesett, az épületek építésére kötött szerződések súrolják az 50%-os volumencsökkenési határt.

2023 májusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése mérséklődött, az épületeké 13,2, az egyéb építményeké 10,0%-kal.

epitoipari termelés csokkenese - fmbusiness.hu építőipar

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,6, az egyéb építmények építésében 11,0, a speciális szaképítésben 11,4%-kal csökkent a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 36,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9%-kal visszaesett a 2022. májusi bázishoz képest.

Építőipari vállalkozások szerződésállománya

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 30,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 8,8%-kal csökkent - adta közre a KSH.

 

Forrás: KSH

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.